Laptop test 2023 - her finner du bærbar PC test og hjelp å finne den beste bærbare PC til deg.

Bærbar PC test og kjøpsråd 2024

Om du skal kjøpe en bra og rimelig laptop har du kommet helt rett! Vi har vært i IT-bransjen siden 1982, både som teknikker, konsulent og driftsansvarlig. Derfor har vi vært med om en del og har mye erfaring å gå på når vi finner den beste bærbare PCen til deg!

 

Bare en liten notering først; Denne siden er ikke helt lik de andre sidene her på Best i test Guiden. Det er nok av tester på bærbare PCer, men markedet er så stort og utviklingen så rask at det nesten er umulig å prøve å finne frem ett produkt som beste bærbare PC. I stedet bruker vi en annen teknikk for å nærme oss målet: Å finne en skikkelig god bærbar data til lavest mulig pris.


Best i test bærbar PC 2024


Hva slags Laptop trenger du?

I dag kan du få kjøpt veldig billige bærbare PCer, men er du villig til å bruke noen 100-lapper ekstra får du oftest en PC som du vil kunne bruke over lengre tid. På sikt blir det jo derfor billigere. For – som vanlig får du hva du betaler for. I hvert fall til en viss grad, ut over det er det bare ekstra inntekter til produsentene.

 

De kravene vi har på Laptopen kan du se nedenfor. Om disse vilkårene stemmer med dine ønskemål og hvordan du har tenkt deg å bruke den nye laptopen din, er det stor sjanse at dataen og prisen vi har funnet kommer til å hjelpe deg å gjøre en skikkelig god deal!

 

Vi stiller følgende 7 krav på testvinneren

  1. Den skal først og fremst brukes til Internett; surfe, sjekke e-post, bruke Zoom men også klare vanlige program som Office. 
  2. Det skal være nok kraft i dataen til å kunne spille enklere spill.
  3. Den skal for det meste brukes hjemme, men skal kunne taes med på jobb, skole og reise ved behov.
  4. Kunne koble dataen til ekstern skjerm eller TV for å få større bilde om behovet oppstår. 
  5. Mulighet til å surfe trådløst hjemme og på reiser.
  6. Minst mulig problemer med hardware. Vi velger et anerkjent merke!
  7. Og lavest mulig pris – selvfølgelig!





Best i test laptop 2024



Kalde fakta om Acer Aspire 3 A315-44P

Denne PCn har en AMD Ryzen 7 7500U-prosessor, 32 GB LPDDR5 SDRAM-minne, 1 TB SSD-disk, 15,6″ - Full HD bildeskjerm (1920×1080), trådløst nettverk, Bluetooth, integrert webkamera, minnekortleser, HDMI og USB tilkobling. Vekten er 1,8 kg og operativsystemet er Windows 11 Home.


SSD-disk

En SSD-disk gjør dataen din mer støtsikker, energieffektiv og raskere enn en gammel klassisk harddisk i og med at den ikke inneholder noen løse/rørlige deler. SSD-er er også lydløse. Ulempen er at disse fortsatt er relativt dyre å produsere om man sammenligner med tradisjonelle harddisker. 


1 TB lagring

Denne dataen har 1 TB lagring på SSD-disken, som holder veldig langt om du ikke har tenkt å laste ned mange filmer, store spill eller mye musikk på dataen din.


Spesifikasjoner

Produkttype: Bærbar PC

Operativsystem: Windows 11 Home

Skjerm: 15,6" - IPS

Lyd: Stereohøyttalere, to mikrofoner

Tastatur: Nordisk

Numerisk tastatur: Ja

Farge: Lys sølv

Dimensjoner (BxDxH): 36.29 cm x 24.126 cm x 1.79 cm

Garanti: 1 år


Vi pleier først og fremst å anbefale PCer med Intels prosessorer på Best i test Guiden, men her gjør vi et unntak. Denne dataen har en AMD Ryzen 7 prosessor som motsvarer Intels i7-processor men til en skikkelig god pris. Ikke minst fordi den har bra grafikk, Full HD-skjerm og fremfor alt en skikkelig rask SSD-harddisk.


Her kjøper du den beste Laptopen til lavest pris i dag




 

Slik utførte vi denne testen

Om du vil lese hvorfor vi valgte nettopp denne Laptopen og hva alle disse kryptiske «kalde fakta» betyr og hva de er bra for, kan du lese under avsnittet Detaljer, hvor den som er spesielt interessert finner forklaringene!

 

N.B. Denne siden oppdateres ofte! Atskillig oftere enn f.eks. våre tester på vinterdekk og andre sider vi har. Årsaken er selvfølgelig at utviklingen er så rask, men også at det ofte er priskrig på bærbare PCer. Kanskje man kan få en bedre Laptop billigere neste måned og da blir anbefalingen vår en annen!


Detaljer – Hvorfor valgte vi nettopp denne Laptopen?

For deg som er interessert i hvorfor vi plukket ut nettopp denne Laptopen blant hundrevis av Laptoper følger her en «teknisk forklaring». Du trenger ikke lese dette om du ikke vil, det er først og fremst en redegjørelse for våre tanker bak valget.

 

Det er jo komponentene i en PC som gir maskinen dens yte-evne og derfor ser vi på det viktigste innholdet i en data:

 

Produsent: Anerkjent. Hvorfor?

Når vi ser på forskjellige merker går vi først og fremst på de merker som er kjent for å ha god kvalitet og som har vært lenge i bransjen.  Årsaken til det er bl.a. at man da vet at man kan få service hvis det trenges og at produsenten i løpet av sine mange år i bransjen har bygd opp kunnskap om datamaskin produksjon. Riktignok vil det alltid finnes «mandags-eksemplarer» og modeller som det er problemer med, men slik er ikke mulig å unngå. Eksempler på merker vi regner som «anerkjente»  er f.eks. HP, Acer, Asus og Lenovo.

 

Processor: Intel Core i5 eller i7. Hvorfor?

Absolutt, AMD og de andre gjør også gode prosessorer. Og kanskje er AMD t.o.m. noe bedre når det gjelder prosessorer til spill. Ikke minst AMD A10 Quad-Core-prosessorer.

 

Men som de gamle ringrever vi er innen IT har vi likevel under flere årtier opparbeidet stor tillit til Intels prosessorer. Det vil vi ha først og fremst om det er rett pris. Og ingen lavpris som Intel Celeron, men en skikkelig og kraftig prosessor. Dette er tross alt datamaskinens hjerne, den som gjør all jobben = feil sted å spare penger på!

 

Skjermstørrelse: Minst 14 tommer og høy oppløsning. Hvorfor?

Her har vi sett etter den beste bærbare Pc-en. Du må ikke forveksle en bærbar PC med en Netbook, som ofte har skjermer på kun 10-12″. De er lette å bære med seg, absolutt! Men når man så skal bruke dem (og det er vel derfor man har dem?) så er det lite hyggelig å sitte lenge ved liten skjerm. Større en 14″ er selvfølgelig enda bedre, men da må man innfinne seg med maskinens vekt og størrelse.

 

I tillegg til størrelsen er det også viktig å ha en oppløsning på minst 1080 piksel (Full HD) for å få en bra opplevelse når du kikker på bilder eller video. Vi foredrar et ips-panel istedet for et gammelt tn-panel som har en dårlig visningsvinkel og ofte svak kontrast. En lysstyrke på minst 300 nits (cd/m2) er viktig for at du skal kunne se noe på skjermen når du er ute i sollys. 

  

Harddiskens størrelse: 256 Gb eller mer. Hvorfor?

Det høres kanskje lite ut med 256 Gb. Men faktum er at mange klarer seg utmerket med det. Det som tar mest plass er bevegelige bilder, så hvis du har tenkt å se veldig mye film mens du er på reise, så trenger du kanskje en større harddisk. Men denne størrelsen er mer enn nok for de fleste.
Det finnes i dag to typer harddisk:

SATA – En “vanlig” klassisk harddisk; Billig, mekanisk og med mye plass.

SSD – Den nye typen harddisk som kommer raskt nå; Lynrask siden den ikke har noen mekaniske deler som beveger seg. Tåler derfor også bedre støt og drar mindre strøm, som selvfølgelig er en fordel i en bærbar datamaskin.
SSD er fortsatt ganske dyr og har ikke like god plass. Men om noen få år vil denne harddisken sikkert være den vanligste!

 

Internminnets/RAM-minnets størrelse : 8 Gb eller mer. Hvorfor?

For de fleste er det nok med 8 Gb. Men det er ikke alltid like enkelt og billig å bygge ut internminnet på en bærbar PC, så det finnes heller ingen grunn til å kjøpe mindre enn 8 Gb! Er det dessuten ddr4-minne er det en fordel i og med at disse er bedre enn ddr3-minner.

 

Grafikk: Helst separat grafikk-kort med eget minne. Hvorfor?

Selv om du ikke har tenkt å spille på PC-en din er det likevel mer og mer som legges på grafikk-kortet. Prosessoren og minnet på dette kortet må derfor være raskt, og det blir det sjelden om det integreres på moderkortet. Internet Explorer og Firefox bruker f.eks. grafikk-kortet for å gjøre internettsurfingen raskere. Se derfor til at du har et bra grafikk-kort, også i PC-en din!

  

Trådløst nettverk (W-LAN, WIFI): Ja! Hvorfor?

Selvfølgelig skal det være et bra, innebygget trådløst nettverkskort i datamaskinen din! Hvorfor har man ellers en bærbar PC? Om dataen støtter standarden 802.11ac har du forutsetningene til en rask og stabil tilkobling mens du surfer.

Nå for tiden kan man også få adgang til surf-soner på venteværelser og gratis på flere hurtigmat-steder (som McDonalds) samt hoteller, som gjør at man enkelt kan få adgang til mail, Internett, sitt webhotell eller hva man nå måtte ønske å sjekke. Selvfølgelig kan man også bruke et mobilt bredbånd for å ha kontakt med Internett på sin bærbare PC, uansett hvor man befinner seg!


Annen hardware f.eks.: Web-kamera, HDMI-utgang

Alt dette er veldig verdifullt – for en del.  Andre kommer aldri til å bruke det. Så her får du velge selv hva du vil prioritere når du kjøper en Laptop:
Nettkamera – Viktig for noen, mest gøy for andre. Hvis du ønsker å kunne vise deg opp foran PC-en er et integrert nettkamera bra å ha.
HDMI-utgang – Hvis du ønsker å koble opp din bærbare PC til TV:n er det fort gjort om du kjøper en data med HDMI-kontakt, som de fleste nye TV-apparater har.
USB 3.0 eller senere – Ønsker du å koble inn en ekstern harddisk til Laptopen din eller noe annet utstyr som krever rask overføring? Da er det verdifullt at din nye Laptop har USB 3.0 eller 3.1-tilkobling, siden denne nye standarden er mye raskere enn den “gamle USB 2”. Du kan lese mer om USB på denne svenske siden.

Bluetooth 4.0 eller senere – Vil du kunne koble inn en trådløs mus eller et trådløst tangentbord er det lett om den nye bærbare dataen din har bluetooth. Denne tilkoblingen er også praktisk i og med at flere høretelefoner kan kobles via bluetooth.

 

Software: Operativsystem Windows 11 og antivirusprogram. Hvorfor?

Pass på at dataen du kjøper har et operativsystem installert ved kjøpet, slik at du slipper å bruke ekstra penger på det etterpå.




Bærbar PC test - her kjøper du testvinneren





Tips 1! Om du skal starte en webbside kan du se hvilket webhotell som er det beste her!

 

Tips 2! Om du heller er ute etter et nettbrett kan du klikke deg inn på siden med beste nettbrettet så får du hjelp og veiledning til beste kjøpet. Og vil du ha skikkelig gode høyttalere til dataen din finner du de beste datahøyttalerne til best pris!


Tips 3! Om du liker oss like mye som vi liker deg kan du klikke deg inn på Facebook-siden vår så holder vi deg oppdatert om det blir noen gode tilbud på den beste laptopen eller andre best i test produkter!




Vanlige spørsmål og svar

  • Hvilken bærbar PC er best i test?
    Vi har kåret Acer Aspire 3 A315-44P til den beste laptopen i dag. Du kan lese mer om hvorfor vi valgte akkurat denne laptopen ovenfor.
  • Hvor mye RAM trenger jeg?
    Hvor mye RAM du trenger avhenger av hva du bruker datamaskinen til. Her er en generell veiledning:Lite RAM (4 GB):Grunnleggende oppgaver som surfing på nettet, e-post og tekstbehandling.Enkle spill og programmer.Middels RAM (8 GB):Flere oppgaver samtidig, for eksempel surfing på nettet, musikklytting og videoredigering.Spill og programmer med middels krav.Mye RAM (16 GB eller mer):Krevende oppgaver som videoredigering, 3D-modellering og programmering.Spill med høye krav.




Christopher Holmerin

Best i test: Bærbar PC

Christopher - VD på Bäst i test Guiden siden år 2018. Christopher er utdannet siviløkonom og systemviter med over 20 års erfaring innen medier, markedsføring og kommunikasjon. Christopher har hatt ansvar for flere svenske og internasjonale websider innen blant annet nyheter til Hem & Trädgård, innredning, båtliv med flere andre interesseområder. I tillegg til dette har Christopher også arbeidet som universitetslærer. 


Spesialinteressene som Christopher gransker og skriver om på Bäst i Test Guiden er innen Økonomi, Smarte Hjem, Trening, Hus & Hage og Data & IT.

Testen ble sist oppdatert