termos best i test 2023 - mat termos test

Termos test 2024 - alltid varm mat og drikke på turen

Om du skal kjøpe deg en ny termos eller mattermos og vil vite hvilken som er best i test akkurat nå har du kommet helt rett! 


Vi har gransket alle aktuelle eksperttester og viktigst av alt - funnet ut hva vanlige forbrukere synes om termosen sin.


Du får også svar på hvordan en termos egentlig fungerer og hvilke krav du skal stille for å få den beste. 


Alt dette har vi oppsummert til deg på denne siden så du skal få de beste forutsetningene for turen din, slippe dårlige feilkjøp og få den beste termosen til lavest mulig pris direkte!


Beste termosene akkurat nåTermos, også kalt vacuum bottle, er et must for deg som elsker friluftsliv. Å ta med kaffe, te, kakao, pølser eller nudler er veldig koselig uansett om du er på fjelltur, skogstur, skitur eller piknik i parken. 


Men - for at det skal bli så bra det bare kan er det viktig at den faktisk holder varmen...og svar på hvilken termos som holder varmen best finner du nedenfor. 

Slik fungerer er termos

I en termos er det to flasker plassert i hverandre og mellom disse flaskene/veggene er det luft/vakuum som gjør at væsken og maten ikke blir kald. Luft kan ikke komme inn og kjøle den innholdet.


Når isoleringen er defekt skyldes det lekkasje, dvs. at termosen ikke er tett nok og det er først og fremst her som kvaliteten på de ulike flaskene har mest å si. En skikkelig bra termos er helt tett og tåler flere smeller uten å forårsake lekkasje. 

 

I tillegg til vanlige termosflasker finnes det også til mat. Disse har større åpning for at du lettere skal kunne få ut maten. Dette fører til at det er større risiko for lekkasje så her gjelder det å være nøye når du skrur på korken. 


Det er bedre med skrukork enn automatkork da automatkork ofte lekker mer. Med mattermoser er det lurt å velge en som ikke er altfor stor om du ikke skal fylle den til topps. Det er fordi at jo mer luft som kommer inn i termosen jo lettere kjøles maten ned.

 

Vi stiller følgende 5 krav på testvinneren

 1. Skal holde varmen i minst 12 timer - jo lengre jo bedre.
 2. Den skal være enkel å rengjøre - helst skal den kunne vaskes opp i oppvaskmaskinen.
 3. Støtsikker - den skal holde i mange år og til mange turer så den må tåle en støyt.
 4. Skal ikke lekke og ha en bra helletut.
 5. Rimelig pris - selvfølgelig.

 Best i test termos


 

Den beste termosen kommer fra anerkjente Thermos og heter Light & Compact. Modellen er enkel og gjør akkurat det den skal - holder varmen lenge, er lett å rengjøre og enkel å helle av.


Thermos Light & Compact isolerer bra uansett om det er varmt eller kaldt ute. Den holder varm drikke i 12 timer og kald drikke i 24 timer. Er det veldig kaldt ute, ned mot -20°C kan du forvente deg at den varme drikken har avkjølt seg litt.


En stor fordel med Thermos Light & Compact er at den kan vaskes i oppvaskmaskinen! Dette gjør rengjøringen vesentlig lettere og vil du vaske den for hånd er åpningen så pass stor at du lett får inn en oppvaskbørste. 


Thermos Light & Compact er BPA-fri som gjør den trygg å bruke. I stedet for å bruke hard plast er den laget av rustfritt stål og er støtsikker. Det betyr at om du mister den på bakken skjer det ikke noen større skade, og om det skulle bli problem eller at den ikke fungerer som den skal har Thermos 10 års garanti


Thermos rommer 1 liter, men kan også fåes i 350ml og 750ml. 


Her kjøper du testvinneren til lavest pris i dag

Best pris på Thermos Light & Compact får du når du bestiller online. Da får du den dessuten levert direkte på døren som er veldig deilig. 

Thermos termos - dette sier forbrukerne om kjøpet sitt

Som alltid her på Best i test Guiden vil vi vite hva forbrukere som allerede har kjøpt og prøvd produktene vi anbefaler synes om dem, det er jo tross alt de som vet hvordan de fungerer best i hverdagen. Her ser du noen eksempel på omtaler Thermos Light & Compact har fått;


“Holder drikken varm hele natten, også i -22°C 👌 Helletut fungerte også bra. Beste termosen detta 🙂”


"Super termos. 👍 Får også kjøpe deler av termosen om noe blir mistet eller ødelagt."


"Jeg har med nær 100 døgn i friluft hvert år i snart 15 år blitt særdeles kresen på kritisk utstyr i sekken, og thermosen min er en slik. Denne modellen er min favoritt. Den er plassbesparende i sekken på grunn av sitt design. Thermos hadde en modell - The Rock for noen år siden som var enda bedre, men den er stor og klumpete i forhold. Så jeg er blitt ved denne modellen som min ultimate favoritt, og har to stykker." 


"Har hatt en slik i sikkert over 20 år, det eneste som skjedde på slutten var at korken begynte å lekke litt pga pakninger som stivnet etter eks antall liter kaffe. Men det var bare å kjøpe en ny kork til noen kroner, de selges nemlig løst, så var termosen som ny igjen. Men så mistet jeg den i sommer, og da var det krise i 2 uker til jeg fikk en ny. Nå kan jeg nyte varm kaffe hele dagen."


"Lett, varm drikke lenge, praktisk og bare best." 


"Veldig bra!"


"Fungerer som den skal."


"Beste termos😊👍"


"Fungerer fint til kaffe osv. Åpningen er litt for liten for f.eks pølser. Ronneby Bruks 1L termos har større åpning og er bedre for det. Eller enda bedre, en mattermos" 

Mattermos best i test


Om du vil ta med deg varm mat på turen passer det bra med en mattermos. Disse har en større åpning og er ofte litt mindre for å holde maten varm en lengre tid. Etter å ha gransket ekspertenes omtaler og ikke minst forbrukernes har vi en vinner - mattermosen som er best i test akkurat nå er Thermos Steel King Food Jar.


Thermos Steel King Food Jar holder varmen veldig bra. Den har to lokk, et med gummikant som holder tett og passer på at det ikke kommer noen luft inn og et lokk som skrus på toppen. Det ytterste lokket er av metall og kan brukes som spiseskål til f.eks. suppe og gryterett eller kopp til drikken din. 


Thermos S/Steel King Food Jar holder maten varm opp til 9 timer. Har du kald mat i den holder den maten kald i opp til 14 timer.


Den rommer 470ml og tar veldig liten plass i ryggsekken. Dette gjør den perfekt å ta med seg på tur eller på jobb. Å bruke en mattermos er enkelt og det anbefales at du fyller den full for å holde varmen bedre. 


Før du legger mat i termosen kan det være lurt å varme den opp først, dette gjør at temperaturen holder enda lengre. Kok opp vann, hell i termosen og la det stå en stund. Legg så i maten.


Skal du ha kald mat i den er det lurt å la termosen ligge i fryseren en stund. Det er viktig at lokket ikke er på da dette gjør nedkjølingen langsommere.


Steel King Food Jar kan vaskes i oppvaskmaskinen. Når du kjøper Steel King Food Jar får du også med en rustfri skje som sitter på lokket. Denne kan også vaskes i oppvaskmaskinen.

 

Thermos gir deg 10 års garanti. Mer informasjon om testvinneren finner du her på Thermos hjemmeside.

 

Her kjøper du Termo mattermos til lavest pris i dagThermos mattermos - dette sier forbrukerne om kjøpet sitt

"Denne er genial! Og holder veldig bra på varmen. Har hatt andre billigere, denne er faktisk verdt pengene. Lunsjstørrelse. Passer desverre ikke til pølser etc. "


"Fint og solid termos. Liker spesielt godt at den har plass til skjeen i lokket."


"Har en til hvert av min barn til å ha varm niste på skole. Helt topp."


"Praktisk mattermos som holder godt på varmen!"


"Meget fornøyd med varen, termosen holder svært lenge på varmen." 

Test termos - disse eksperttestene har vi gransket

TEK: har testet 10 forskjellige termoser og kårer Thermos Light & Compact til best i test med 9/10 poeng. De liker at den har enkel design som passer enkelt i enhver sekk, størrelsen, at den holder varmen over tid, lav vekt og at den er rimelig i pris. Andreplassen går til Stanley Adventure som også får 9/10 poeng. 


DinSide: har testet 6 termoser. I denne testen får Stanley Adventure førsteplassen med terningkast 5. Thermos Light & Compact får terningkast 4.


Testfakta: I Testfaktas test var det Thermos Light & Compact som fikk hjem førsteplassen. Den holder varmen best, er enkel å helle med og lett å rengjøre.


Matgeek: I Matgeeks termos test helte de kokende vann i termosene som fikk stå i 24 timer. Thermos Light & Compact klarte alle delmoment galant og er en av dem som holder høyest temperatur etter 24 timer (62°C). Andra modeller i testet kom fra blant annet Klean Kanteen, Stanley och Tefal. Dårligt ut kom Hydro Flask Coffee som bare holdt 25°C efter 24h.


The Spruce Eats: I denne testen kåres Thermos King Food Jar til beste mattermos. De skriver at fordelene med denne er at den holder varmen lenge og er veldig tett så den lekker ikke. 
Her kjøper du Thermos Light&Compact 1L til lavest pris i dag


Her kjøper du Thermos S/Steel King Food Jar til lavest pris i dag
termos test


~ Nyt varm mat og drikke med den beste termosen! ~ 
Tips 1: For deg som er mye ute på tur kan vi anbefale å lese om det beste stormkjøkkenet, beste telt og den beste myggjageren akkurat nå!


Tips 2: Om du går med i Facebook-gruppen vår får du informasjon når noen av de riksdekkende butikkene har SALG på testvinneren. På den måten kan du gjøre et skikkelig kupp = den beste termosen til den laveste prisen. Klikk på LIKER så holder vi utkikk for deg! 


Tips 3: For deg som trenger ekstra penger har vi en side med lån med lav rente


Tips 4: Kjenner du at lysten til å produsere egen strøm ligger deg varmt om hjertet? For deg som ønsker å være så selvforsørgende som mulig kan vi tipse om de beste solcellepanelene her.
Vanlige spørsmål og svar

 • Hvordan er en termos bygd?
  I hver modell er det to flasker plassert i hverandre så det blir to vegger. Mellom disse veggene er det et vakuum.
 • Hvordan fungerer en termos?
  I en termos er det to flasker plassert i hverandre og mellom disse flaskene/veggene er det luft/vakuum som gjør at væsken og maten ikke blir kald.
 • Hvordan lager man en termos?
  Du teiper avispapir og aluminiumsfolie på en vanlig PET-flaske. Dette gir en viss isolering som holder drikken varm.
 • Hvordan rengjører man en rustfri termos?
  Testvinneren vår kan du med fordel vaske i oppvaskmaskinen, så det er veldig enkelt. Er det en termos som ikke kan vaskes i oppvaskmaskin skal du ta en oppvaskmaskintablett og slippe ned i termosen. Fyll med varmt vann og la dette stå over natten. Skyll nøye ut alt vann så du er sikker på at oppvaskmiddelet er borte.
 • Hvor lenge holder kaffe i en termos?
  En bra modell holder kaffen varm i ca. 12 timer - avnhengig av hvor kaldt det er ute.
Best i test Guidens tester for det beste friluftslivet


Anita Carlsen

Best i test: Termos

Anita - redaktør på Best i test Guiden siden år 2013. Anita er utdannet frilansjournalist og hjelpepleier. Hun har i over 20 år fordypet seg innen indre utvikling, fysisk og psykisk velvære og har en gedigen erfaring innen helse og velvære.


Spesialinteressene som Anita gransker og skriver om på Best i Test Guiden er innen Skjønnhet & Helse og Hjem & Husholdning.

Testen ble sist oppdatert