Luftvarmepumpe best i test

Varmepumpe test 2021 - luft til luft

Hvis du skal kjøpe en luftvarmepumpe og vil vite hvilken som er den beste i dag har du kommet helt rett! 


På denne siden ser vi nærmere på hvilke luftvarmepumper som er kåret til best i test den siste tiden.


Du får også informasjon som er viktig å tenke på før du velger og hva andre forbrukere som allerede har kjøpt en luftvarmepumpe sier om den. Men la oss begynne fra begynnelsen!


Jeg vet allerede det jeg trenger - vis meg den beste Panasonic varmepumpe NÅ!


Jeg vet allerede det jeg trenger - vis meg den beste Mitsubishi varmepumpe NÅ!

 

Dette er en luftvarmepumpe

Egentlig så har du allerede en varmepumpe hjemme. Luftvarmepumper fungerer på samme måte som kjøleskapet ditt – bare omvendt. I kjøleskapet tas varmen innefra skapet for å slippe den ut på baksiden. En luftvarmepumpe utvinner i stedet energien fra soloppvarmet utendørsluft og overfører varmen til innendørsluft gjennom en kjøle. Til tross for at det er flere minusgrader ute, går det altså å ta vare på energien i utendørsluften og bruke den til å varme opp huset ditt.

 

Luftvarmepumper kalles også “komfortvarmepumper” i og med at de kan brukes til både å varme opp huset ditt når det er kaldt og kjøle ned rommene dine på varme sommerdager. Du kan altså bruke den nye varmepumpen din hele året selv om den kan være effektiv på ulike måter når det gjelder de to oppgavene. Majoriteten av de varmepumper som selges i dag er derfor så kallede luft til luftvarmepumper som vi nå skal granske.

 

Vil du lese mer om varmepumper finner du en stor varmepumpeguide her.

 

Så mye penger kan du spare

Det har skjedd mye i utviklingen av varmepumper de siste årene. De som i dag bytter ut de 10-15 år gamle varmepumpene sine, merker stor forskjell – både når det gjelder effektiviteten, prisen og lydnivået.

 

Ifølge NOVAP (Norsk varmepumpeforening) så kommer Norge mest sannsynlig til å ha solgt 1 million varmepumper sommeren 2018. I april 2016 var det solgt 750 000 varmepumper i Norge och 90% av disse var luft-luft varmepumper.

Hvor mye strøm du kan spare med en luft til luftvarmepumpe kommer helt an på hvor i landet du bor, husets planløsning og hvor stort behovet av oppvarming er. Har du elektrisk oppvarming i dag, betyr en varmepumpe en strømsparing på 25-30%.

 

En luftvarmepumpe kan derfor bli et viktig komplement for oppvarmingen din, eller til og med bli hovedoppvarmingen visse årstider. Med rett forutsetninger og installasjon er luftvarmepumpen tjent inn allerede etter tre år. Men husk å ha et kompletterende varmesystem når kulden er som verst på vinteren.


Viktig når du skal kjøpe luftvarmepumpe

Et viktig spørsmål du skal stille deg først er hvilken størrelse du trenger på den nye varmepumpen din. Dette kommer an på hvor stor yte som skal varmes opp og hvilket strømforbruk du har i dag. Det generelle rådet er at du aldri skal underdimensjonere. Er du usikker, velg heller den større modellen i og med at det handler om en langsiktig investering.

 

Dagens moderne varmepumper har ofte god nok virkningsgrad for å kunne varme opp et hus på 100-150 m², men dette forutsetter: At huset har en åpen planløsning så den varme luften kan sirkulere fritt og at utetemperaturen aldri synker under -15 grader. 

 

I og med at det er en ganske stor installasjon skal varmepumpen installeres av en sertifisert installatør. Fra og med 1. september 2013 er det ulovlig å installere varmepumpen selv. Derfor er det viktig å se på totalkostnaden allerede ved innkjøpet, så du beregner inn hva det koster å installere luftvarmepumpen din. 

 

I videoklippet på 2 minuter fra Di.se får du raskt vite  “7 viktige saker å tenke på, før du kjøper den nye varmepumpen din”.

 

Krav du bør stille til den nye luftvarmepumpen din

  • Den skal være anpasset for norske/nordiske forhold.
  • Den skal ha høyest mulige varmeeffekt. Les om SCOP og COP her. 
  • Lav støynivå, både på innendørs og utendørsdelen.
  • Energieffektiv – for at du raskt skal få tilbake investeringskostnaden.
  • Den skal kunne brukes som aircondition på sommeren.
  • Og selvfølgelig – en testvinner til lavest mulig pris!


Best i test varmepumpe - disse testene kan du ta del av

De siste årene har det dessverre vært relativt lite tester, men vi presenterer her nedenfor de som kan være interessante å ta del av:

 

Teknikmagasinet, Finland: Testet luftvarmepumper fra Mitsubishi, IVT, LG, Samsung, Toshiba, Panasonic, Ultimate og Fujitsu i 2010. Best i test ble Toshiba RAS-10 PKVP/PAVP med poengsummen 8,5. På andreplass med 8,4 poeng kom Panasonic HE9.

LG och Samsung kom sist i denne testen.

 

Energimyndigheten testet 30 luftvarmepumper mellom 2004-2008 og presenterte testverdiene på hjemmesiden sin, både når det gjelder strømsparing, varmeeffekt og lydnivåer.  

 

Svenske Energimyndigheten / også sammenstilt her hos TU: Testet 17 luft til luft-varmepumper mellom år 2009-2013 og det er disse testene som er interessante å ta del av i dag.

 

Forbrukerrådet sammenstilte Energimyndighetenes litt “myndige” tabeller til en mer oversiktlig og fargeglad tabell som du ser her. Dette er testen fra vinteren 2012/2013 der det kommer fram at Mitsubishi FH35 er en testvinner på mange måter. IVT Nordic Iverter 12 KHR-N utmerker seg mer positive verdier i flere del-tester.

 

Høsten 2013 presenterte Forbrukerrådet en utøket tabell med enda flere varmepumper. Du kan se Forbrukerrådets tabell her men vi kan konstatere at Mitsubishi FH35 er den beste varmepumpen av de 16 testede pumpene. Men LG Nordic Prestige NP09 er også oppe og slåss om førsteplassen.

 

Forbrukerrådet har gjort en stor varmepumpeguide i august 2015 om varmepumper der du får både testresultat og informasjon om varmepumper og hva du skal tenke på.

 

Danske Sparenergi er Danmarks teststasjon og fungerer litt som Svenske Energimyndigheten. De har en liste som oppdateres løpende med alle nye tester på varmepumper som de gjør. Du kan se den aktuelle sammenstillingen fra Sparenergi her!

Som du ser er det varmepumpene fra Panasonic som har fått best testverdier i 2016 og er derfor plassert høyest opp på listen med de 60 testede luft til luftvarmepumpene.

 

Svenske Folksam testet hele 83 varmepumper i 2016 og kåret 26 varmepumper til det de kaller ett “Bra val”. Resultatet er basert på poeng og de med høyest poeng er de som regnes som Bra Val (godt kjøp) og resten av pumpene er godkjent, så uansett hvilken pumpe du kjøper av de som er testet, så er det et fornuftig kjøp, ifølge Folksam. De er også nøye med å forklare at det som er bra for en forbruker kanskje ikke er bra for en annen, det kommer an på hvilket type hus og energibehov du har. Klikk deg inn her så kan du se hele testen hos Folksam. Vil du heller lese oppsummeringen så finner du den her inne på Din Side.

 

Den beste varmepumpen – og den dårligste!

Som vanlig her på Best i test Guiden vil vi vite hva både eksperter og forbrukere synes om et produkt. Ekspertene har mulighetene til å måle energiforbruket og andre testverdier nøye mens forbrukerne kan bidra med viktig informasjon om brukeropplevelsen og hvordan det er å være sammen med luftvarmepumpen i hverdagen.

 

La oss først og fremst begynne med å konstatere at mange forbrukere er veldig fornøyd med Mitsubishis varmepumpe. De synes disse er både stille og effektive. De som tidligere har hatt andre merker å sammenligne med, er ekstra fornøyde.

 

Det kan også være interessant å få ta del av den 10-årige problemstatistikken som Folksam fikk fram for en tid tilbake. Den avslører at det er mye reklamasjoner av luftvarmepumper, som ytterligere viser hvor viktig det er å kjøpe rett luftvarmepumpe allerede fra begynnelsen av for å unngå problem, ekstraarbeid og merkostnader.

 

Du kan selv lese tabellen fra Folksam her, men for å oppsummere det hele så kan vi konstatere at IVT Nordic Inverter har hatt mye problem med viftene gjennom årene. Panasonic utmerker seg med kompressorproblem med de tidligere modellene sine i E-serien og CU-serien.

Toshiba med RAS10-serien har hatt en del problem med kretskortene sine som ofte har gått i stykker.

 

Når det gjelder reparasjoner av varmepumper viser en rapport fra Folksam vinteren 2015/2016 at det fins mange useriøse varmepumpereparatører. For å unngå unødvendige og dyre reparasjoner, anbefaler Folksam derfor at du kontrollerer at reparatøren har de sertifikat som kreves og at du kontakter forsikringsselskapet ditt direkte når du får, eller mistenker, en skade på varmepumpen din.


Disse produsentene gjør de beste varmepumpene

Mitsubishi, LG og Panasonic. Der har du de tre største aktørene på markedet i dag. Det er disse som har utviklet modeller av varmepumper til vårt nordiske klima, som bør være en viktig parameter for valget ditt. 

 

De som først og fremst gjennomfører tester av luftvarmepumper er svenske Statens Energimyndighet. De gir dog ofte oppdraget videre til SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). Energimyndigheten kårer ikke heller en (1) vinner, men presenterer i stedet resultatet så du selv kan se og veie inn det du synes er viktigst. Det er ulike testresultat avhengig av om du bor i sør eller nord så derfor er det resultat både fra Malmø, Borås og Luleå. 

 

Dette betyr at produsentene av luftvarmepumper kan velge ut det som er mest fordelaktig for akkurat dem og siden kåre seg selv til “Best i test”. På et og samme år kan vi derfor lese følgende pressemelding:

 

Mitsubishi refererer til Energimyndighetenes tester fra vinteren 2012/2013 og kom fram til at modellen; “Kirgamine FH oppnår gjennomgående sterke resultat, både når det gjelder varmeeffekt og års-varmefaktor. Varmepumpen har den største energisparingen i sin klasse for hus med større varmebehov av de som er testet hos Energimyndigheten.”

 

Våren 2013 kom LG ut med en presserelease og fortalte at modellen deres Nordic Prestige 9kBTU ble Best i test; “På oppdrag av Energimyndighetene fastslo SP at LG Nordic Prestige er som best når det er som kaldest ut Vi fikk beste samlede poengsum som en luftvarmepumpe noengang har fått. Dessuten viste testen at den gav den beste energisparingen, uansett hvor du bor i landet.”

 

Panasonic sendte, under høsten 2013, en pressemelding om at varmepumpen deres HE9PKE ble Best i test; “[… det] ikke finnes noen modeller på markedet som er like energieffektivt eller har større potensial for å redusere strømregningen”

 

Ettersom utviklingen dessuten går fort, har alle disse rett – på sin måte. Men det beste, og mest rettvisene for deg, er å gå inn på Energimyndighetenes testsider på linkene ovenfor og se på testverdiene for å se hvilken som passer best i den delen av landet du bor.

Panasonic luftvarmepumpe best i test

I og med at det ikke går å peke ut bare en luftvarmepumpe som passer i alle situasjoner, kommer vi til å gi to forslag på de pumpene som utmerker seg ekstra positivt i testene.

 

Førstevalget er en testvinner fra Energimyndigheten. Du kan lese mer her eller laste ned rapporten direkte fra Energimyndigheten. Denne vinneren har dessuten fått høye poeng og utnevnelsen “Bra valg” i svenske Folksams store test.

 

Det handler om Panasonic og det vinnende flaggskipet deres der den seneste modellen heter HZ25WKE.


Best i test luftvarmepumpe – Panasonic HZ25WKE

(Klikk på varmepumpen for mer informasjon om den beste prisen)


Her kjøper du testvinneren:

Gjeldende butikkpriser idag 21 september 2021

Panasonic HZ25WKEVi har tidligere hatt forgjengerne til denne modellen her på Best i test Guiden. Det har handlet om modellene HE9PKE, HZ9RKE, HZ25TKE og HZ25UKE.
Denne varmepumpen har nemlig vært på markedet lenge, men utviklingen pågår hele tiden for å gjøre den enda bedre. Først og fremst når det gjelder bedre energiklasse, høyere SCOP-verdi og lavere lydnivå.

 

Den seneste versjonen, som kom høsten 2020, heter altså Panasonic HZ25WKE og det er den vi snur blikket mot i dag.

 

SCOP-verdien ligger på 5,36 SEER på 7,8 og varmeeffekten på 7,40 kW. Den har en varmedrift helt ned til -35 grader og pumpen er merket med A+++.

 

Lydnivået innendørs er så lavt som 18-45 dB(A) som får anses som veldig bra. Lydnivået utendørs på 47dB(A) er også behagelig, ikke minst for naboene på varme sommerdager. Du får dessuten en 5 års full garanti fra Panasonic.

 

Varmepumpen renser luften innendørs fra 99% av alle bakterier, virus og mugg. Dette betyr at luften som du og familien skal puste inn blir renere og bedre, som betyr mye, ikke minst for allergikere. 

 

Denne modellen har også innbygd WiFi som betyr at du kan styre varmepumpen med mobilen når du er hjemme. Ønsker du å kontrollere den på lengre avstand er det bra å vite at den kan kompletteres med AirPatrol som gjør at du enkelt kan fjernstyre varmepumpen din med SMS, uansett hvor du er i verden.

 

Forbrukere som allerede har kjøpt Panasonics vinnende flaggskip er veldig positive til varmepumpen sin. De skriver blant annet; “Vår nye Panasonic går mye roligere enn den vi hadde tidligere, meget fornøyd”, “Kjøpte to stykker, en til huset vi leier ut og en til garasjen. Fungerer utsøkt”, “Fick mye bedre klima sammenlignet med min gamle, som var en Sanyo” og “Det er en effektiv og stille pumpe”

 

Her kjøper du Panasonic varmepumpe billigst

Fri frakt i hele Norge og bare 7-10 dagers leveransetid på denne varmepumpen. Ja det lover varmepumpespesialisten Zave. Vil du ha hjelp å installere flaggskipet ditt bestiller du også dette enkelt, til en fast pris, direkte når du kjøper varmepumpen hos Zave.


Hos Skousen betaler du bare 16999 kr for Panasonic HZ25WKE når du klikker her! Frakten er inkludert i prisen.

16999 kr er den laveste prisen i våre butikker akkurat nå for Panasonic HZ25WKE!

Zave selger luftvarmepumpen for bare 18900 kr når du klikker her. Frakten er inkludert i prisen.
Mitsubishi varmepumpe best i test

Denne produsenten vises sjelden i skaderapporter og er høyt verdsatt av forbrukere. Ekspertene gir også denne varmepumpen høye poeng.


Den andre testvinneren her på Best i test Guiden heter Mitsubishi MSZ-LN25.

Varmepumpe best i test - Mitsubishi MSZ-LN25 (kalles også KAITEKI 6300)

(Klikk på bildet for mer informasjon om den beste prisen i dag!)

Her kjøper du testvinneren:

Gjeldende butikkpriser idag 21 september 2021

Mitsubishi MSZ-LN25
Vi har tidligere hatt testvinneren FH35 på denne siden i mange år, men det er en gammel modell som er på vei ut. MSZ-LN25 er en verdig og helt klart forbedret erstatter til denne. Både når det gjelder teknologi og ytelse.

 

Mitsubishi MSZ-LN25 er selvfølgelig utviklet for norske forhold og den fortsetter derfor å gi varme ned til -35 grader. Den har en energimerking som er A+++ og en SCOP-verdi på 5,2 som betyr at den gir 5,2 ganger så mye i varme. 

SEER-verdien (for nedkjøling) er hele 10,5.

 

Den filtrerer bort 94-99 % av uønskede, luftbårne partikler, som selvfølgelig er gode nyheter for alle allergikere. Lydnivået på innendørsenheten er på bare 19-45 dB(A) og på utendørsdelen er lydnivået på 49 dB(A).

På innendørsdelen kan du dessuten velge mellom fire ulike farger, for at den skal passe så bra som mulig i hjemmet ditt.

 

Den har også innebygd WiFi, som betyr at du kan styre varmepumpen med Smarttelefonen din, uansett om du sitter i sofaen eller er på reisende fot.
Hjemme kan du også bruke fjernkontrollen som følger med.

 

Mitsubishi gir deg dessuten en garanti på 5 år på denne luftvarmepumpen.

 

Les mer om varmepumpen her på Mitsubishis hjemmeside.

 

Her kjøper du Mitsubishi varmepumpe til best pris

Fri frakt i hele Norge og bare 7-10 dagers leveransetid på denne varmepumpen. Ja det lover varmepumpespesialisten Zave. Vil du ha hjelp å installere flaggskipet ditt bestiller du også dette enkelt, til en fast pris, direkte når du kjøper varmepumpen hos Zave.

Zave selger luftvarmepumpen for bare 17988 kr når du klikker her. Frakten er inkludert i prisen.

17988 kr er den laveste prisen i våre butikker akkurat nå for Mitsubishi MSZ-LN25!

Whiteaway selger Mitsubishi MSZ-LN25 for bare 17988 kr inkludert frakt når du klikker her!

Trenger du å låne penger til kjøpet av den nye varmepumpen din har vi en sammenstilling over bra Internettlån med lav rente her. Gå heller ikke glipp av våre tester på tørketromlere og siden der vi avslører hvilken vaskemaskin som er best akkurat nå.

 

Tips! Du som går med i Facebook-gruppa vår får informasjon når noen av de riksdekkende kjedene har salg på en av varmepumpene her ovenfor. På den måten kan du gjøre et riktig kupp = den beste varmepumpen til lavest pris! Klikk på Liker så holder vi øynene oppe for deg heretter!


Christopher Holmerin

Best i test: Luftvarmepumpe

Testen ble publisert og sist oppdatert