Induksjonstopp test 2023 - best i test platetopp

Induksjonstopp test 2024 - når det skal gå fort

Om du skal kjøpe en induksjonstopp og vil vite hvilken som er den beste til best pris akkurat nå har du kommet helt rett!


Vi har gransket alle aktuelle tester, pratet med hvitevareforhandlere og dessuten fått greie på hva forbrukerne synes om induksjonstoppene sine.


Alt dette har vi oppsummert på denne siden så du skal slippe dyre feilkjøp og få den beste induksjonstoppen til best pris direkte! 


Men la oss først begynne med hva induksjon egentlig er og hvordan den fungerer.


Best i test induksjonstopp 


 

Slik fungerer en platetopp

Er du lei av å vente på at vannet skal koke opp? Eller at smøret skal smelte så du kan begynne å steke maten? Da er det godt å vite at du nå slipper å vente lengre. Legg bare smøret i pannen, gå bort til kjøleskapet og hent det du skal steke og vips (!) smøret er smeltet! En drøm for mange og realitet for de som har induksjon.

 

En vanlig kokeplate varmes opp og overfører varmen til gryten, men induksjonstoppen er magnetisk, så her er det ikke selve platen som blir varm. Via et elektromagnetisk felt overføres varmen direkte til gryten, så her er det bare gryten som blir varm og ingenting annet. Dette gjør matlagingen mer effektiv. Det er også veldig lett å regulere varmen på en induksjonstopp.

 

På den måten er det bare kasserollen som blir varm og derfor er det veldig lett å regulere varmen på en induksjonstopp. Skrur du ned varmen når vannet koker så reagerer den direkte. Dette betyr at du har full kontroll over matlagingen. I og med at det bare er gryten som varmes opp kan ikke maten holdes varm på plata når du har stengt av.


Vil du lære deg mer om teknikken og lese om hvordan du kan spare strøm så har svenske Energimyndigheten en bra oppsummering her (Under knappen “Bra att veta”)

 

Disse kasserollene kan du bruke

De fleste kasseroller er anpasset til induksjon i dag. På bildet nedenfor ser du hvilke kjeler og panner som kan brukes og hvilke som ikke fungerer på en induksjonstopp.kasseroller til induksjonsplater


Ja og Nei gryter og stekepanner du bruker på en induksjonstopp

 

Som du ser fungerer de fleste kasseroller til de ulike induksjonstoppene. Det som ikke står på dette bildet er at det gjelder nye kasseroller i rustfritt stål, det er ikke alle gamle som fungerer.
For å være på den sikre siden kan du enkelt sjekke om kasserollen er anpasset en induksjonstopp ved å holde en magnet ut foran gryten/pannen. Viser det seg å være tiltrekningskraft mellom bunnen og magneten kan du bruke den.


gryter symbolet

Når du skal kjøpe nye gryter skal du se etter dette symbolet, da vet du at den passer til induksjonstoppen din.

 

Derfor velger mange induksjon i dag

Den største grunnen til det er først og fremst tiden. I dag vil vi gjerne at alt skal gå så fort som mulig, og ofte i både små og store familier er det mye som skjer etter en lang dag på jobb og skole. En induksjon med rask oppvarming sparer verdifull tid.

 

En annen grunn til at vi anbefaler induksjon er rett og slett sikkerheten. Platene blir ikke varme som på vanlige keramikktopper. Her er det bare selve bunnen på kasserollen som varmes opp. Dette er en stor fordel når du har småbarn. Dessuten - når du tar bort kasserollen fra plata stenger varmen seg av direkte. Det betyr at du ikke trenger å være like urolig som før og lure på "Stengte jeg av plata før jeg gikk hjemmefra?" 


En tredje grunn er økonomi. Ved å ikke måtte varme opp plata først sparer du strøm som selvfølgelig er godt for strømregninga.


OBS! Det er viktig at du er behørig om du skal montere induksjonstoppen selv. Det er lov å montere induksjonstoppen selv, om du følger alle forskrifter og regler rundt dette. Men vi anbefaler deg å leie en elektriker om du ikke er helt sikker på dette.

Siemens induksjonstopp best i test 2024Siemens EH651FEB1E beste induksjonstopp

Siemens EH651FEB1E ble kåret til best i test av Råd & Røn i april 2020 og holder enda målet, her får du mye for pengene! Den ble også kåret til best i test av danske TÆNK, som ga den 76 av 100 poeng. Forgjengeren til denne modellen, Siemens EH651FE17E, ble også kåret til best i test med 4,4 poeng av 5 av svenske Testfakta. Les mer om hva ekspertene sier lengre ned på denne siden.


4 induksjonssoner og boosterfunksjon 

Siemens EH651FEB1E har 4 induksjonssoner med kasserollesensor. Det betyr at den starter først når det står en kasserolle på sonen. Skulle det være så at det ligger andre gjenstander på toppen varmes ikke disse opp. Alle varmesoner har en smart boosterfunksjon hvor kokefeltet blir varmt veldig fort og display som viser energiforbruket.

 

Timer og barnesikring

Den har også timer med stoppfunksjon for alle soner, varselur og 17 effekttrinn.  Barnesikring for å beskytte de unge kokkene i kjøkkenet og restvarmeindikering for hver sone inngår også. 

 

Lett å rengjøre

Ekspertene som har testet Siemens EH651FB1E synes den er lett å rengjøre, som selvfølgelig er en fordel for å spare tid.


Siemens hjemmeside kan du lese mer om denne platetoppen.

 

Her kjøper du Siemens platetopp til lavest pris i dagDette sier forbrukerne om den beste induksjonstoppen

Som alltid her på Best i test Guiden vil vi vite hva forbrukerne synes om produktet. Det er jo tross alt de som har den viktigste erfaringen –  hvordan platetoppen fungerer i hverdagen. Her kan du se noen av omtalene Siemens EH651FEB1E har fått;

 

"Vi kjøpte først en induksjonstopp av merke Gram, men den var bråkete og kokte ujevnt. Vi ringte først til Gram for å høre om de kunne komme å sjekke den ut, men de ga beskjed om at "induksjonstopper skal bråke, og de koker litt ujevnt". Vel, etter vi fikk oss denne (Siemens) er vi hverken plagd med bråk eller ujevn koking. Anbefales!"


" Vi er svært fornøyde med denne platetoppen, syns vi har fått mye for pengene."


"Kjøpte denne da den gamle induksjonstoppen tok kvelden. Funker fint og enkel i bruk. Avanserte funksjoner er ikke testet og manualen ikke lest :-) "


"Jeg var veldig usikker på om denne var riktig for meg da dette var min aller første induksjonstopp. Men den overgår alt jeg trenger for å lage mat! Det går raskere enn jeg forventet at den faktisk var i stand til å gjøre. Tidsuret hjelper også vanvittig mye med å ha kontroll på noe annet jeg kan glemme å senken ned varmen. Du kan instille varmen så lett bare ved å slide uten å brenne maten. Bruker boosteren først på mat som jeg vet ikke vil brenne seg fast med en gang. Denne er sterkt anbefalt for stressmaskiner som meg!"


"Er veldig fornøyd med denne platetoppen. Sen har blitt best i test i mange tester flere over flere år, og den er også veldig bra i praksis. Supert med «slide» funksjon på temperaturinnstillingen, så slipper man å trykke 9 ganger for å slå på full guffe, og 9 ganger for å slå ned temperaturen. Man bare slider, eller trykker på linjen for å f.eks sette platen på 8.

Den er pen å se på med fasettslipte kanter. Kjekt med power boost funksjon.

Ville valgt den samme igjen, og anbefaler til alle andre!"


"Det beste med denne toppen er at den koker opp på ett øyeblikk, dette er nyttig i en travel verdag." 


"Lynrask oppvarming av vann. Fint med kjelegjenkjenning"

 

Ulempene da? Ja disse vil vi jo kjenne til før vi bestemmer oss. Og det som noen påpeker med denne induksjonstoppen er at den lett får riper. Noen synes den er for enkel og etterlyser flere finesser som f.eks. en oval plate. Noen ønsker også at det skulle ha vært en varmeregulering per plate i stedet for en felles til alle platene ( på denne toppen må man først markere hvilken plate man vil endre varmen på). Men ellers er forbrukerne veldig fornøyd med den nye induksjonstoppen sin.
Induksjonstopp test - disse eksperttestene har vi gransket

Her er det dessverre ikke så mange aktuelle ekspert-tester å velge mellom i dag men generelt er det god kvalitet på dagens induksjonstopper så det er vanskelig å kjøpe “feil”. Det som skiller mest er hvor lett de får riper og hvor enkle de er å rengjøre, som selvfølgelig også er viktig.


2023 - test platetopp

Råd & Røn har oppdatert sin platetopptest og har nå 135 modeller med i testen. Førsteplassen går til Bosch PIV975DC1E og Siemens EH975LVC1E som begge får 75 poeng hver. Andreplassen går til AEG IKB84401FB som får 74 poeng og tredjeplassen med 72 poeng deles på 5 - blant annet Electrolux HOF850BMF, Husqvarna QHIG850P og AEG IKB84431FB. 


Tænk har også oppdatert testen sin og har nå 58 testede induksjonstopper med. Den beste er Siemens EH975LVC1E som får 75 poeng. Andreplassen går til AEG IKB84431FB og AEG IKB64301FB som får 71 poeng. Tredjeplassen går til Electrolux HOI630MF, Electrolux HOI630MX og AEG IKB6301XB.


2020 - test platetopp

Svenske Råd & Røn testet 37 induksjonstopper og det ble en tredelt førsteplass til Siemens. Med 69 poeng hver fikk Siemens EH651FEB1E, Siemens ED651FSB5E og Siemens EH675FEC1E dele på gullmedaljen.

 

2017 - test platetopp

Danske Tænk har en oppsummering på 13 induksjonstopper. Best i test er Siemens EH651FEB1E som får 76 av 100 poeng og andreplassen får til Samsung NZ64K5747BK som får 74 poeng.

Lengst ned på listen finner vi de dårligste platetoppene og disse produseres av bl.a. Bosch, Miele og Scandomestic. Disse skal du altså unngå å kjøpe om du vil ha en bra induksjonstopp, ifølge Tænk.


2013 - test platetopp

I Testfaktas / Gøteborgs-Postens test er det Siemens EH651FE17E som kåres til best i test, etterfulgt av Bosch PIE645F17E.
Slik utførte vi testen

I og med at det ikke finnes så mange eksperttester på induksjonstopper, har vi lagt ned ekstra tid og jobb på å prate med flere hvitevareforhandlere for å få greie på hvilken de selger mest av og den de anser er den beste induksjonstoppen.

Her er det Siemens og Electrolux som fremstår som vinnere, som selvfølgelig styrker det vi anbefaler.


I undersøkelsen vår har vi tatt mest hensyn til viktige faktorer som rask og effektiv oppvarming, energiforbruk, temperaturkontroll, sikkerhet og rengjøring. Det er viktig at platetoppen varmer opp fort som er hele poenget med en induksjon -. at det skal gå fort! 


Videre er sikkerheten også viktig og at den ikke varmer opp noe annet enn kasserollene. Dette gjør at du ikke trenger å bekymre deg for å brenne deg eller at maten brenner seg om det koker over. I og med at det kun er kasserollen som varmes opp bruker induksjonen mindre strøm enn vanlige kokeplater. 


For å få greie på hvilken induksjonstopp som er best i test har vi gransket resultatene i eksperttester. Her utsetter ekspertene induksjonstoppene for grundige tester for å se om de er gode kandidater i husholdet samt at de holder det de lover.


I tillegg til ekspertenes testresultat har vi selvfølgelig tatt mest hensyn til hva forbrukerne synes om kjøpene sine. Omtaler fra norske og skandinaviske forbrukere har gitt oss en god indikasjon på hvordan induksjonene fungerer og om de er fornøyd med kjøpene sine. De har også gitt svar på om platetoppene holder over lengre tid i og med at de har hatt tid til å prøve disse en lengre stund.Kjøp Siemens EH651FEB1E billigst her

Du kan med fordel kjøpe denne induksjonstoppen på Internett. Da slipper du å tenke på frakten hjem og de fleste hvitevarebutikker har fri frakt i dag! Det betyr at det letteste og faktisk også billigste er å velge en hvitevareforhandler på Internett
Tips 1! Om du skal fornye kjøkkenet enda mer er du kanskje interessert av å finne det beste kjøleskapet eller den beste oppvaskmaskinen? Klikk bare på linken så viser vi deg hvilket/n som er best i test!

 

Tips 2! Vi kan også avsløre hvilken stekeovn som er best i test her!


Tips 3! Skal du kjøpe deg en ny vaskemaskin kan vi avsløre hvilken vaskemaskin som er best i test her!

 

Tips 4! Du som melder deg på Facebookgruppa vår, får informasjon når noen av de riksdekkende kjedene har salg på induksjonstoppen som er kåret til Best i test! På den måten kan du gjøre et riktig kupp = den beste induksjonstoppen til den laveste prisen. Klikk på Liker-knappen så holder vi øynene oppe for deg i fremtiden!
Vanlige spørsmål og svar

  • Hva er induksjonstopp?
    En induksjonstopp har magnetiske felt under seg og når du slår på strømmen dannes det et elektromagnetisk felt som induserer strøm i kokekarets bunn. Det er bare bunnen på kasserollen som varmes opp og om du slår av strømmen eller tar bort gryta fra plata blir kokeområdet nedkjølt direkte. Den keramiske toppen varmes indirekte med varmeledning fra kjelen så vent noen minutter før du tar på platetoppen for å unngå brannskader.
  • Hva skjer om man bruker feil kasserolle på induksjon?
    Om du bruker en kasserolle i feil material på koketoppen din kommer det en ulyd fra platetoppen. Det høres først ut som en klikkende lyd og jo mer du øker effekten jo mer pipende blir lyden. Lyden er ikke farlig og induksjonstoppen blir ikke ødelagt, det er bare det at den ikke fungerer.
  • Hvordan vaske platetopp?
    Noen sier at matrester ikke kan brenne seg fast i en platetopp men det stemmer ikke. For å få bort dette uten å ripe toppen kan du helle bakepulver på og la det stå over natten. På morgenen kan du helle på litt kokende vann. Takket være den kjemiske reaksjonen mellom bakepulveret og vannet kommer matrestene til å løse seg opp, men vær forberedt på at det kan bruse litt. Tørk av bakepulveret og vannet med en klut. MEN...om du ikke vil leke kjemiker på kjøkkenet kan du kjøpe et bra løsemiddel på butikken. Og best av alt er jo å tørke bort matrestene så fort platetoppen er kald, å ta det senere gjør det bare vanskeligere å få bort.
Anita Carlsen

Best i test: Induksjonstopp

Anita - redaktør på Best i test Guiden siden år 2013. Anita er utdannet frilansjournalist og hjelpepleier. Hun har i over 20 år fordypet seg innen indre utvikling, fysisk og psykisk velvære og har en gedigen erfaring innen helse og velvære.


Spesialinteressene som Anita gransker og skriver om på Best i Test Guiden er innen Skjønnhet & Helse og Hjem & Husholdning.

Testen ble sist oppdatert