Kjøkkenvifte test 2023 - kjøkkenvifte best i test

Kjøkkenvifte test 2024 - velg rett ventilasjon til hjemmet ditt

Om du skal renovere kjøkkenet og er på utkikk etter den beste kjøkkenviften akkurat nå har du kommet helt rett! 


Vi har gransket alle ekspert-tester, pratet med hvitevareforhandlere og viktigst av alt - fått greie på hvilken kjøkkenvifte vanlige forbrukere liker best!


Alt dette har vi oppsummert på denne siden så du skal spare både tid og penger! Du slipper dårlige feilkjøp og får den beste kjøkkenviften til best pris direkte! 


Best i test kjøkkenvifte5 tips på hva du bør vite før du bestemmer deg

Det finnes mange kjøkkenventilatorer ute på markedet i dag og det er mange aspekter å ta hensyn til. Her får du 5 tips på hva du bør tenke på før du handler;


  1. Først og fremst må du vite hva slags ventilasjon du har i hjemmet ditt. Om du bor i blokkleilighet må du kontakte borettslaget/sameiet for å høre hva slags ventilasjon som råder i blokka og om hvilken vifte du har lov til å installere.  
  2. Det er også lurt å tenke over hvilket støynivå du ønsker på ventilatoren. Om det er åpen planløsning hvor du har stue og kjøkken i ett er det bra om viften er stillegående.
  3. Om du vil ha samme belysning i viften som resten av kjøkkenet er det bra å ha dette med i tankene.
  4. Det er også viktig å ta stilling til hvor stor viften skal være, den skal alltid være bredere enn platetoppen. Det vanligste er mellom 60-150 cm, og på denne siden kommer testvinneren til å være enten 60 cm eller 90 cm.
  5. Og sist men ikke minst - ventilatoren skal passe inn i resten av kjøkkeninnredningen din.  


De ulike ventilasjonene

  • Resirkulasjonsventilatoren slipper ikke ut noen luft men resirkulerer luften med hjelp av et kullfilter. Luften føres inn gjennom et filter før den går tilbake til rommet igjen fri fra lukt og matos. Fordelen med denne er at du kan plassere den hvor du vil. Ulempen med denne er at den ofte bråker mer, suger dårligere og tar ikke bort fukt.   


  • Utsugningsventilatoren leder ut luften via en utblåsningskanal/avtrekkssystem. Dette er det beste alternativet i hus/rekkehus og er nok den metoden de fleste kjenner til i dag. Denne kan noen ganger kombineres med en kullfiltervifte hvor luften renses  i kullfilteret og sendes så videre via et sentralt ventilasjonssystem. Denne kombinasjonen er mange ganger et krav i leiligheter/blokkleiligheter i og med at brannrisikoen reduseres om luften er ren fra os.


  • Komfyrhette må kompletteres med vifter. Den kan settes inn separat men hetten kan også kobles til et sentralt system eller ha en vifte som er helt ekstern. Den gir fra seg mye mindre lyd i og med at viften sitter separat på et annet sted i bygningen.


Installasjon av kjøkkenviften din

  • Kullfiltervifte - er den letteste typen av kjøkkenvifter å installere i og med at den ikke trenger å kobles til ventilasjonssystemet. Den kan settes inn hvor som helst i bostedet. Viktig å tenke på at det er god ventilasjon i rommet, ellers kan det fort bli fuktproblemer i og med at resirkulasjonsventilatorer ikke tar seg av fukten. 
  • Utsugningsvifte - skal tilkobles et brannsikkert ventilasjonsrør. Må godkjennes av borettslaget før installering om du bor i blokk.

Kjøkkenvifte best i test
Siemens LF97BCP50 

Den kjøkkenviften som skiller seg ekstra ut hos ekspertene og forbrukerne akkurat nå er en utsugningsventilator som heter Siemens LF97BCP50. Den er 90 cm bred, 60 cm dyp og har en kapasitet på 444 m3/h ved normalnivå. Dette er en fritthengende ventilator som du monterer over komfyren/platetoppen. 


Strømsparende og TouchControl

Kjøkkenviften er energiklasset A og har 3 hastigheter + 2 intensive. Ved aktivering av intensivhastigheten økes kapasiteten til 726 m3/h. Kontrollfunksjonene har TouchControl og er enkle å manøvrere. 


Antifingerprint og 4 LED-lamper

Fargen på Siemens LF97BC50 er rustfritt stål med antiFingerprint for lettere rengjøring. Den har en stilig belysning som lyser opp platetoppen med hjelp av 4 LED-lamper på 1,5 W som også kan dimmes. 


Stillegående

Testvinneren har en spesiell lyd-demping som gjør at du kan lage mat på kvelden uten å være urolig for å forstyrre noen. Om du lager mat når du har gjester kan dere snakke uforstyrret når viften er på. Lydnivået ligger på 54 dB ved normalnivå og 65 dB ved Powerboosten (for sammenligning ligger en samtale mellom to mennesker på ca 60 dB).


Lett å rengjøre

Denne kjøkkenviften indikerer når det er på tide å rense eller bytte fett og kullfilter og rengjøring av fettfilteret gjøres enkelt ved å vaske det i oppvaskmaskinen. Om du ikke har mulighet til å koble viften til et avtrekkssystem kan denne modellen kobles til et resirkuleringssystem med kullfilter. 

 

Her kjøper du testvinneren til best pris

Kjøkkenvifte test - dette sier ekspertene

Det er dessverre ikke så mange eksperttester på kjøkkenventilatorer, men vi har gransket de som er aktuelle og fokusert ekstra mye på hva forbrukere sier og snakket med fagfolk som installerer kjøkkenventilatorer.


Råd & Røn har testet 100 veggkjøkkenvifter. Siemens LF97BCP50 fikk 70 poeng i denne testen. Vinneren ble Miele DA 6096 som fikk 80 poeng. Mieles vifte er atskillig dyrere enn Siemens. 


Danske Tænk testet 33 vifter og i denne testen kom forgjengeren til Siemens LF97BCP50 som heter LF97BB532 på tredje plass. Ifølge Siemens er det selve designen, touch kontrollen og effekten som skiller disse to fra hverandre. På effekten skiller det bare 4 m3/h som er veldig lite. 


Forbrukeromtaler Siemens LF97BCP50 - dette sier forbrukerne

Som alltid her på Best i test Guiden vil vi vite hva forbrukere som allerede har kjøpt og brukt produktet vi anbefaler synes om det, det er jo tross alt de som har den beste og viktigste erfaringen av bruken i hverdagen! Her kan du se noen eksempel på hva forbrukerne synes om Siemens LF97BCP50;


"Flott fritthengende ventilator. Stillegående til og med i "intensiv" modus. Fint funksjon med etterløpstid"


"Fremragende hette med imponerende sugeevne og virkelig lett installasjons-håndbok er lett å forstå at den fikk 5/5 stjerner"


"En stilren og stille men effektiv vifte med bra lys" 


"Lett å installere, holder det den lover"


"En stilren og stille vifte til tross for effekten sin"


"Erstattet en vifte hvor motoren hadde gått istykker. Innser at jeg skulle gjort det for lenge siden. For en drøm denne viften er! Går nå mer å føre en normal konversasjon i normal nivå. Den er dessuten veldig fin når man har åpen planløsning." 
Beste pris på denne kjøkkenviften finner du her
Tips 1: For deg som skal renovere kjøkkenet kan vi tipse om å lese siden om den beste platetoppen og den beste stekeovnen.


Tips 2! Du finner også det beste kjøleskapet, den beste mikrobølgeovnen og den beste oppvaskmaskinen inne i vår guide!


Tips 3: Du som går med i Facebook-gruppen vår får informasjon når noen av butikk-kjedene har tilbud på denne kjøkkenviften eller andre best i test produkter. Klikk bare Liker så holder vi øynene oppe for deg!
Anita Carlsen

Best i test: Kjøkkenvifte

Anita - redaktør på Best i test Guiden siden år 2013. Anita er utdannet frilansjournalist og hjelpepleier. Hun har i over 20 år fordypet seg innen indre utvikling, fysisk og psykisk velvære og har en gedigen erfaring innen helse og velvære.


Spesialinteressene som Anita gransker og skriver om på Best i Test Guiden er innen Skjønnhet & Helse og Hjem & Husholdning.

Testen ble sist oppdatert