liggeunderlag test - her får du svar på liggeunderlag vinter test og hvilket liggeunderlag som er best i test.

Liggeunderlag test 2024 - sov ekstra godt på turen

Hvis du skal kjøpe deg et nytt liggeunderlag og vil vite hvilket som er kåret til best i test har du kommet helt rett! 


På denne siden har vi oppsummert alle eksperttester og forbrukeromtaler for å finne liggeunderlaget som både ekspertene og forbrukerne liker best.


Du slipper dårlige feilkjøp og får det beste underlaget til best pris direkte!


Liggeunderlag best i test 2024


Hva er R-verdi og hvordan måler man verdien?

R-verdien beskriver isolasjonsevnen til underlaget. Jo høyere R-verdi jo bedre isolerer den. På sommeren klarer du deg med mindre R-verdi, men skal du sove ute på vinteren bør du ha en R-verdi på minst 5. 


R-verdi liggeunderlag skala

 • Sommertemperaturer over 0°C: R-verdi 1-2.
 • Vår, sommer og høsttemperaturer fra 3+ til -10°C: R-verdi 2-4.
 • Vintertemperatur mellom -11 til -25°C: R-verdi 4-6.
 • Vintertemperaturer under -25°C: R-verdi 6 eller høyere


Dette skal du tenke på når du velger liggeunderlag

Med et skikkelig godt liggeunderlag har du bedre forutsetninger til å sove riktig godt på turen. For de fleste er komfort veldig viktig og om du ligger ubekvemt og fryser blir søvnen lidende.


 • Først må du ta stilling til hvilken årstid du skal bruke liggeunderlaget. Er det bare på sommeren, vår/sommer/høst, på vinteren eller skal det brukes hele året? Når du velger R-verdien kan det være lurt å tenke på at det er bedre med for varmt enn for kaldt underlag. Du blir ikke for varm eller klam selv om underlaget har høy R-verdi, men har du for lav R-verdi er det større risk at det blir for kaldt på natten, dette er veldig ubehagelig og søvnen blir dårlig.

 • Skal du ha det med på langtur eller skal det bare flyttes fra bilen/sykkelen/kanoen? Tunge underlag er ofte billigere enn lette, men skal du gå langt kan det være lurt at det er så lett som mulig. Skal du bare flytte det en kort bit gjør det ingenting at den er tung.

 • Oppblåsbar eller skumunderlag? Oppblåsbare underlag er det som selges mest i dag. Disse er mer komfortable og klarer kalde netter. Skumunderlag er de gamle vanlige liggeunderlagene som tar mye plass i ryggsekken. Disse kan være bra å ha med når du trenger ekstra isolasjon under det oppblåsbare underlaget ditt på vinteren. Disse kan også være bra å ha med seg på skituren når flere vil sitte rundt bålet og kose seg.

 • Integrert pumpe, blåse opp med munnen eller pumpesekk? De fleste liggeunderlag med R-verdi bruker ofte dun eller syntetisk fyllmateriale. Disse madrassene er ekstra tykke så de er komfortable og behagelige å sove på. Du skal dog ikke blåse opp dem med munnen! Da kommer det fukt inn i madrassen som gjør den mer utsatt for mugg og råtedannelse. 


Best i test liggeunderlag 2024


Sydvang Austfjell Insulated AirMat

Det beste 3-sesongs liggeunderlaget passer deg som har fokus på høy kvalitet og funksjonelle detaljer. Testvinneren kommer fra det norske varemerket Sydvang og heter Austfjell Insulated Air Mat.


Antiskli og god komfort

Sydvang Austfjell Insulated AirMat er et oppblåsbart liggeunderlag som passer deg som liker turer i skog og mark. Dette underlaget ble kåret til best i test i TEKs test av 7 oppblåsbare liggeunderlag høsten 2021. De gir pluss for anti-skli materialet på ytterlaget, komforten og den høye R-verdien. Les mer under ekspert-testene lengre ned på siden.


Stille når du snur deg

Materialet i dette underlaget er mer støysvakt enn vanlige material i liggeunderlag, dette betyr at du ikke forstyrrer andre når du snur deg på natten, eller våkner selv for den saks skyld. 


R-verdi

R-verdien ligger på 4,2 og tåler ned til -10°C så dette underlaget passer deg som liker turer vår, sommer og høst. 


Spesifikasjoner

R-verdi: 4,2 (-10°C) 

Lengde: 195 cm

Bredde: 54 cm

Tykkelse oppblåst: 8,5 cm

Vekt: 976 g

Pakkemål: 23 x 12 cm 

Isolasjonsmateriale: Syntetisk
Her kjøper du Sydvang Austfjell til lavest pris i dag
Sydvang liggeunderlag - dette sier forbrukerne

Som alltid her på Best i test Guiden vil vi vite hva forbrukere som allerede har kjøpt og prøvd produktene en lengre tid synes om dem, det er jo tross alt de som vet hvordan de fungerer best i hverdagen! Her kan du se noen eksempel på omtaler Austfjell Insulated har fått;


"Anbefales! Høy komfort og god isolasjon til tross for liten størrelse."


"Knallbra underlag! Veldig bra underlag til en fornuftig pris. Anbefales:-)"


"Føles bra!"


"Må sies at jeg ikke har fått testa ligge underlaget sånn veldig mye ennå. Virker som om det er et veldig bra liggeunderlag til prisen å være."


"Veldig bra liggeunderlag som er lett å fylle og tømme og tar liten plass i bagasjen"


"Kun testet én natt foreløpig, men fungerte utmerket i 5-6 grader. Brukte underlaget sammen med en tynnere skumunderlag, og kjente ikke antydning til kulde fra bakken så det ble ei god natt. Lett å blåse opp med pumpebag, og lett å tømme og pakke sammen. Ventilene gir et lite "klikk" når de er ordentlig lukket, og jeg syntes ikke det var noe mindre luft i underlaget om morgenen, så ingen lekkasjer noe sted. Tror man beskytter det bedre mot skarpe kvister etc ved å kombinere med et skumunderlag, de veier jo ikke stort men gir ekstra trygghet og bedre isolering. Gleder meg til å teste det i enda kjøligere vær."


"Kjøpte dette underlaget til en meget god pris. Var litt usikker på R-verdien men jeg syntes det var verdt et forsøk. Har nå vært ute i -5 grader og overnattet og det var utrolig behagelig. God følelse i materialet og det føltes kraftig. Det viktigste av alt nesten er at det er veldig lite volum når det er pakket. Et skikkelig kupp. Jeg er forresten 192 cm høy og veier 120 kg. Passer perfekt."


"Etter jeg pakket den opp opplevde jeg at den var akkurat det jeg forventet meg for de pengene. Perfekt for de som ikke er ute i skogen så ofte på vinteren."


Ulemper da? Disse vil vi jo kjenne til før vi bestemmer oss for å handle, og det som noen er skuffet over er at det ikke følger med noe å pumpe madrassen med men ellers er forbrukerne veldig fornøyde med dette underlaget.

Best i test liggeunderlag vinter 2024


Exped DownMat 9

For deg som gjerne sover ute på vinteren har vi kåret en testvinner som har en R-verdi på 8 og klarer helt ned til -38 °C. Det beste liggeunderlaget på vinteren er Exped DownMat 9.


Liggeunderlag for deg som er ute hele året

Exped DownMat 9 er et dunisolert liggeunderlag og passer deg som er ute i skog og mark hele året og gjerne sover ute på vinteren. Det er ekstra bredt og langt for beste komfort. Det tåler helt ned til -38 °C og har en R-verdi på 8. 


Liggeunderlag som er lett å bære

Den lave vekten på kun 895 gram og at den komprimeres til en liten pakkestørrelse for enkel transport gjør det enkelt å ta med seg på tur, noe som er en fordel når du går langt.


Passer de fleste turer

Exped DownMat 9 er et utmerket valg for deg som ønsker et komfortabelt, varmt og lett liggeunderlag for turer i alle årstider. Den er perfekt for backpacking, camping, fjellturer og andre friluftsaktiviteter.


Spesifikasjoner

Temperatur: -38°C 

R-verdi: 8.0

Vekt: 895 gram

Pakkemål: 24x16 cm.

Diameter pakket: 16 cm

Isolering: 700+ gåsedun

Fyll: 320 gram


Her kjøper du Exped DownMat 9 til best pris i dag!
Exped liggeunderlag - dette sier forbrukerne

Som vi skrev tidligere er det viktig å få greie på hva forbrukerne synes om produktene vi anbefaler, det er jo de som vet hvordan de fungerer i hverdagen. Her ser du noen av omtalene Exped DownMat 9 har fått;


"Matten holder på varmen der du ligger, men blir iskald der du ikke dekker med deg selv. God madrass for side-sovere :) Forøvrig blåste jeg opp matten med egen pust, fordi jeg ikke leste bruksanvisning eller skjønte håndavtrykkene på matten. Det funket veldig bra og matten ble mye kjappere fylt enn ved å håndpumpe. Deflating og sammenrulling gikk ganske fort, mattens tykkelse tatt i betraktning. Rimelig godt fornøyd med kjøpet og angrer ikke."


"Fantastisk liggeunderlag! Fungerer å pumpe opp på en grei måte, men pumpbag bør bestilles i tillegg."


"Når jeg får trua den inn i hengekøya gjør bredden at jeg slipper kalde skuldre, men også fin på bakken.
Tar litt lang tid å pumpe opp med den innebygde pumpen."


"veldig bra !!! super varm"


"Topp liggeunderlag! Meget god og behagelig for en voksen kropp å ligge på."


"God komfort! Langt bedre komfort enn på et "vanlig" tynt liggeunderlag. Skulle gjerne hatt det enda mykere, men det er vel begrenset hva et liggeunderlag kan fikse :-)"


"Helt topp produkt. Sov kjempegodt."  


Ulemper da? Disse vil vi jo gjerne kjenne til før vi skal bestemme oss og det som noen klager på er det tar tid å pumpe den opp med den innebygde håndpumpen. Det er også noen som synes den er litt tung om man skal bære langt. 


liggeunderlag best i test - finn beste liggeunderlag og få beste forutsetninger for en god tur.


~ Underlaget skal være enkelt å legge sammen og ta så lite plass som mulig ~
Oppblåsbart liggeunderlag test - dette sier ekspertene

TEK har testet 7 ulike underlag og kårer Sydvang Austfjell Insulated til best i test med 8,5 poeng. De skriver at Dette underlaget gir veldig mye for pengene og liker det behagelige antiskli-materiale på ytterlaget, komforten og den høye R-verdien. Andreplassen går til Falkeberg Cloud 9 og Urberg Airmat Insulated 6.0 som får 7,5 poeng hver.


Den norske Turistforening har testet 9 liggeunderlag og kårer Exped DownMat 9 til best i test. De oppsummerer det hele med "Ekstremt god isolasjon, ganske robust, tungt, knirker litt, meget dyrt LW-størrelsen har meget god komfort"


Backcountryskiingcanada har testet Exped DownMat 9 og skriver at det er det lengste, bredeste og varmeste underlaget han noengang har prøvd. Videre konkluderer Backcountryskiingcanada at underlaget gir skikkelig luksuriøs komfort utendørs og at det føles som en ekstra sovepose under kroppen.


Outdoorgearlab har også testet Exped DownMat 9. De konkluderer det hele med at " Dette underlaget er overkill for de fleste som ønsker å tilbringe noen komfortable netter i skogen... men hvis du skal campe lengst nord eller er Prinsessen på erten-typen som trenger 3,5 tommers tykkelse mellom deg og bakken er Exped DownMat et kvalitetsvalg." De gir minus for at de synes den er litt tung å bære og tar litt mye plass.


Danske Outside har også testet Exped DownMat 9 og gir den 4/5 poeng. De drar ned poengene pga. pris og vekt. De skriver også at "detaljene trekker opp. De store ventilene gjør det utrolig enkelt å slippe luften ut av liggeunderlaget, slik at du kan pakke det relativt raskt. Å pakke ned er ikke noe særlig på vinteren og hendene blir utrolig fort kalde, så det gjelder å komme seg videre. Komforten trekker opp utrolig mye og kan ikke sammenlignes med noe annet (i vektklassen og R-verdi)."


Testvinnere:

 • Sydvang Austfjell Insulated AirMat


 • Exped DownMat 9oppblåsbart liggeunderlag test - få svar på beste liggeunderlag vinter her!


~ Med det beste liggeunderlaget våkner du opplagt og har alle forutsetningene for en god dag ~
Tips 1: Nå når du vet hvilket liggeunderlag som er best i test kan vi tipse deg om å lese siden om det beste teltet! Og som du vet så er det ofte mygg og knott ute i marka, så derfor vil vi tipse deg om den beste myggfangeren her!


Tips 2: Om du går med i Facebook-gruppen vår får du informasjon når noen av de riksdekkende butikkene har SALG på testvinneren. På den måten kan du gjøre et skikkelig kupp = det beste underlaget til den laveste prisen. Klikk på LIKER så holder vi utkikk for deg!
Vanlige spørsmål og svar

 • Hvordan velge liggeunderlag?
  Det viktigste når du skal velge liggeunderlag er isolasjonsevnen og komforten. Å fryse når du skal sove kan ødelegge den fineste turen så først må du ta stilling til hvilken årstid du skal bruke liggeunderlaget. Er det bare på sommeren, vår/sommer/høst, på vinteren eller skal det brukes hele året? Når du velger R-verdien kan det være lurt å tenke på at det er bedre med for varmt enn for kaldt underlag.Skal du ha det med på langtur eller skal det bare flyttes fra bilen/sykkelen/kanoen? Tunge underlag er ofte billigere enn lette, men skal du gå langt kan det være lurt at den er så lett som mulig. Skal du bare flytte det en kort bit gjør det ingenting at den er tung.Oppblåsbar eller skumunderlag? Oppblåsbare underlag er det som selges mest i dag. Disse er mer komfortable og klarer kalde netter. Skumunderlag er de gamle vanlige liggeunderlagene som tar mye plass i ryggsekken men kan være bra å ha med når du trenger ekstra isolasjon under ditt oppblåsbare underlag på vinteren. Disse kan også være bra å ha med seg på skituren når flere vil sitte rundt bålet og kose seg.Integrert pumpe, blåse opp med munnen eller pumpesekk? De fleste liggeunderlag med R-verdi bruker ofte dun eller syntetisk fyllmateriale. Disse madrassene er ekstra tykke så de er komfortable og behagelige å sove på. Du skal dog ikke blåse opp dem med munnen! Da kommer det fukt inn i madrassen som gjør den mer utsatt for mugg og råtedannelse.
 • Hva er R-verdi på liggeunderlag?
  R-verdien beskriver isolasjonsevnen til underlaget. Jo høyere R-verdi jo bedre isolerer den. På sommeren klarer du deg med mindre R-verdi, men skal du sove ute på vinteren bør du ha en R-verdi på minst 5.
 • Hvordan blåse opp Exped liggeunderlag?
  Flere liggeunderlag har en innebygd håndpumpe så denne pumper du opp ved bruk av hendene dine. Du kan også kjøpe en pumpebag og bruke hvis du synes det tar for lang tid å bruke håndpumpen.En Schnozzel pumpe er en type pumpe som brukes til å blåse opp liggeunderlag fra Exped. Den er laget av en vanntett pose med en ventil i den ene enden. For å bruke pumpen, fester du den til ventilen på liggeunderlaget og blåser luft inn i posen. Luften presses deretter inn i liggeunderlaget og blåser det opp
Anita Carlsen

Best i test: Liggeunderlag

Anita - redaktør på Best i test Guiden siden år 2013. Anita er utdannet frilansjournalist og hjelpepleier. Hun har i over 20 år fordypet seg innen indre utvikling, fysisk og psykisk velvære og har en gedigen erfaring innen helse og velvære.


Spesialinteressene som Anita gransker og skriver om på Best i Test Guiden er innen Skjønnhet & Helse og Hjem & Husholdning.

Testen ble sist oppdatert