sovepose best i test - sovepose vinter

Sovepose test 2024 - sov godt i marka

Om du skal kjøpe deg en ny sovepose og vil vite hvilken som er best i test akkurat nå har du kommet helt rett! Vi har gransket alle aktuelle eksperttester og viktigst av alt - fått greie på hvilken vanlige forbrukere liker aller best.


Alt dette har vi oppsummert på denne siden så du skal slippe dårlige kjøp og få den beste soveposen til best pris direkte!


Nedenfor finner du en som best i test og en utfordrer som er litt snillere mot lommeboka. Les hele testen nedenfor!


Beste soveposer akkurat nå


Sovepose guide

Når du skal velge sovepose må du først bestemme hvilken/hvilke årstider du skal bruke denne: 


 • 1 sesongs: Sommerbruk
 • 2 sesongs: Sen vår til tidlig høst
 • 3 sesongs: Kalde vår- og høstnetter - allround sovepose
 • 4 sesongs: Vinternatt ned til minus 30 grader


Soveposene har også mange ulike former. Moderne poser til vinterbruk har ofte en mumielignende form som også dekker deler av ansiktet. Denne formen gjør at det er mindre luft som må varmes opp, som selvfølgelig er en stor fordel når det er skikkelig kaldt. Du har dessverre vanskeligere å bevege deg i denne sammenlignet med en vanlig rektangulær.


Det finnes også spesifikke soveposer til damer. Grunnen til dette er fordi at kvinner generelt fryser lettere enn menn så komforttemperaturen for kvinner er litt høyere. Mennesker er ulike og har ulike kroppsbygninger så disse passer selvfølgelig ikke til alle. Forskjellen på soveposene som er til damer er at de er bredere ved hoftene og er mer isolerende ved overkroppen og fotenden.


Vanlige rektangulære soveposer er større og gjør at du kan bevege deg mer på natten. Disse er ofte større når man pakker dem sammen, men det kommer selvfølgelig helt an på hvilken du velger. Fordelen med en vanlig er blant annet at du får inn mer luft, som er bra på sommerhalvåret. Blir det for varmt er det bare å åpne den og bruke den som en dyne.


Dun eller syntetisk sovepose?

Største fordelen med dun er at disse veier mindre og puster bedre enn syntetiske. Dun er også svært komprimerbar, komfortable å sove i og har en høyere varme/vekt ratio enn syntetisk (som betyr at dun veier svært lite i forhold til hvor mye varme den gir.) 


Dun er derimot ikke like bra når det er fuktig og bløtt i og med at det tar lengre tid å tørke. Flere produsenter har derfor begynt å bruke impregnert dun for å motvirke dette problemet, men uansett er det alltid lurt å prøve å holde soveposen din tørr.


Dun måles i noe som kalles for Fill Power. Dette angir fjærenes kvalitet, hvor mye dunet løfter seg og hvor god termisk effekt det har. Jo høyere fill power jo varmere er den, det anses at fill power fra 500-600 og oppover er bra. 


I soveposer brukes det enten andedun eller gåsedun. Andedun er billigere enn gåsedun i og med at gåsedun er sterkere og kan brukes i lavere temperaturer enn andedun.


Fordelen med en syntetisk sovepose er at den isolerer bra selv om den er fuktig, den er rimeligere i innkjøpspris, den trenger ikke like mye stell og vask som dun og den tørker fortere enn dunposer. 


Vekt sovepose

Om du har med deg soveposen på vandring må du ta hensyn til at du skal bære denne i lengre perioder. Derfor er det viktig at den veier så lite som mulig.


Selv om det ikke høres ut som så stor forskjell på noen hundre gram gjør det faktisk ganske mye når det virkelig gjelder. Sparer du noen hundre gram på alle sakene dine i pakningen blir det fort noen sparte kilo som selvfølgelig gjør det lettere og mer behagelig å gå lange turer. 


Temperatur

Det finnes tre temperaturer når man måler temperaturen på soveposer


 • Komforttemperatur viser den laveste temperaturen som er behagelig for en standard kvinne å sove i når hun ligger avslappet. 
 • Komfort limit temperatur angir den laveste temperaturen en mann, liggende i fosterstilling, kan forvente seg som en behagelig natts søvn.
 • Ekstremtemperatur er den temperaturen som sier hvilken temperatur du kan overleve i. 


Hvordan vi opplever kjøle er helt individuelt. Om du lett fryser er det lurt å velge en sovepose med så lav komforttemperatur som mulig.






Sovepose best i test


De fleste som leter etter soveposer søker 3-sesongs poser og den som er best i test akkurat nå er Marmot Hydrogen.


Marmot Hydrogen er en mumieformet variant som passer 3-sesongs bruk, dvs. vår, sommer og høst. Selv om det er en gedigen pose som holder deg varm og komfortabel tar den veldig lite plass når den er komprimert.


Soveposen er godt isolert og har en fill power på over 850. Den tåler vind og passer på at du ligger varmt og deilig selv når det blåser.


Fyllet i Marmot Hydrogen er RDS-sertifisert 850+FP gåsedun med PFC-Fri Down Defender teknologi som beskytter mot fuktighet. 


Glidelåsen kan du dra helt over ansiktet i tilfelle det blir ekstra kaldt eller blåser mye. Takket være denne glidelåsen får du fortsatt god ventilasjon når den er helt stengt. Det er også en liten ekstra beskyttelse på glidelåsen som gjør at overfladisk stoff ikke setter seg fast i den. 


Marmot har sørget for at glidelåsen fungerer like bra til høyre og venstrehendte personer. For å gjøre det litt enklere å komme inn og ut av soveposen er det glidelås på både høyre og venstre side. Den på høyre går bare ned en liten bit og den på venstre kan du dra helt ned om du vil bruke den som dyne på sommeren. 


Det finnes en liten innvendig lomme til mobilen din og til andre små eiendeler du vil ha nær deg når du sover.


Rundt skuldrene er det en omkrets på 155 cm. som gir god romslighet til en normalstol voksen. Rundt hoftene er det 142 cm. og ved føttene er det 113 cm.


Spesifikasjoner:

 • Vekt: 770g
 • Lommer: 1 stk.
 • Komforttemperatur: Dame 2°C / Herre - 3°C 
 • Ekstremtemperatur: -20°C
 • Max kroppslengde: 198 cm.


Her kjøper du Marmot Hydrogen til lavest pris i dag



Marmot sovepose - dette sier forbrukerne

Som alltid her på Best i test Guiden vil vi vite hva forbrukere som allerede har kjøpt og brukt produktene vi anbefaler synes om dem, det er jo tross alt de som har den viktigste erfaringen av bruken i hverdagen! Her ser du noen omtaler Marmot Hydrogen har fått;


"Lett, utrolig liten pakkestørrelse, bra glidelås og koselig fluffy. Er litt skeptisk til temperatur-ratingen da den savner en såkalt ”draft collar”, men er et skikkelig bra verdikjøp til tresesongsbruk. Går aldri tilbake til syntetisk!"


"Liten og fleksibel og holder varmen godt. Meget solid glidelås. Anbefales"


"Du kan ikke slå denne posens vekt og komprimering! Jeg får plass til posen, det oppblåsbare liggeunderlaget mitt og ekstra klær i soveposens rom i rykksekken min." 


"Dette er en ekstremt lett dunsovepose i høy kvalitet som er en del av grunnen til at Marmot fortsetter å dominere det høyteknologiske soveposemarkedet."






Haglöfs sovepose - mye for pengene



Om du bare trenger en enkel pose for å bruke da og da trenger du ikke å legge flere tusenlapper på denne, men det skal selvfølgelig være en sovepose med god isoleringskapasitet og god kvalitet. En som har dette er Haglöfs Tarius - 5.


Haglöfs Tarius 5 er en 3 sesongs pose som tåler mye vind og gir god isolering til tross for at den er syntetisk. Syntetisk tørker lettere om den skulle bli bløt eller fuktig.


Soveposen har en komforttemperatur på 0°C, komfort limittemperatur på -5°C og en ekstremtemperatur på -22°C, derfor passer den best til å bruke på våren, sommeren og høsten (3-sesongs).


Tarius 5 har en glidelås som passer både høyre og venstrehendte og akkurat som testvinneren har den en beskyttelse som gjør at overfladisk stoff ikke setter seg fast. Oppe ved hodet er det små bånd som kan dras sammen for å få så lite hull som mulig ved hodet om du ønsker.


Du får med en komprimeringspose som gjør at den tar veldig lite plass i ryggsekken.


Her kjøper du Haglöfs Taris 5 til lavest pris i dag




Dette sier forbrukerne om Haglöfs Tarius 5

"Trofast kamerat på vandringen, sover godt i denne."


"Mye for pengene, men noen minusgrader skulle jeg ikke gi meg ut for å sove i....Kanskje rundt 0 men ikke mindre."


"Skikkelig fornøyd, sov som i en drøm første natten her på KEB."


"Motsvarer forventingene."


"En bra tre-sesongs sovepose som holder varmen en god stund inn på høsten. Jeg brukte en bambuliner (beskyttelselaken for sovepose) + bambus superundertøy. Dette kombinert ga meg en god natts søvn da laveste temperaturen lå på ca 11 grader på natten."  






Test sovepose - dette sier ekspertene

Outdoor Gearlab Gir Marmot Hydrogen 4,5/5 poeng. Ekspertene på Outdoor Gearlab liker at den er lett, kan pakkes til veldig liten størrelse og at det finnes en ekstra glidelås for å øke lufttilførselen når det er varmt. De synes det er litt liten plass ved føttene.


Ultralight Outdoorgear Synes at Marmot Hydrogen gir en skikkelig god balanse av kvalitet, lav vekt, bekvemmelighet og ytelse. De liker også glidelåsen som gjør det mulig å dra ned en stor del av posen når det er for varmt.


Snowy Outdoors Testet Marmot Hydrogen og synes at det er en perfekt sovepose som fungerer bra i kaldt vær og for den som vil spare på bærevekten.



God søvn med beste sovepose

~ Sov godt ute i marka med den beste soveposen ~



Tips 1: Nå når du vet hvilken sovepose som er best i test kan vi tipse deg om å lese siden om det beste liggeunderlaget og det beste teltet! Og som du vet så er det ofte mygg og knott ute i marka, så derfor vil vi tipse deg om den beste myggfangeren her!

 

Tips 2: Om du går med i Facebook-gruppen vår får du informasjon når noen av de riksdekkende butikkene har SALG på testvinneren. På den måten kan du gjøre et skikkelig kupp = den beste soveposen til den laveste prisen. Klikk på LIKER så holder vi utkikk for deg! 


Tips 3: For deg som trenger ekstra penger til kjøpet ditt har vi en side med lån med lav rente



Vanlige spørsmål og svar

 • Hvilken sovepose skal jeg velge?
  Det kommer helt an på når og hvor soveposen skal brukes. Leter du etter en sovepose som passer det norske klimaet på vår, sommer og høst fungerer en 3-sesongs sovepose. Skal du bruke soveposen på vinteren trenger du en 4-sesongs sovepose.
 • Hvor lenge holder en sovepose?
  Om du tar godt vare på soveposen holder den i 10-15 år.
 • Hvor lang skal en sovepose være?
  Soveposen skal være litt lengre enn lengden din men den skal ikke være altfor lang i og med at du varmer opp den isolerte soveposen med din egen varme og da er det bra at det ikke er for mye plass.
 • Hvor varm sovepose trenger man?
  Det kommer an på når du skal bruke soveposen. Er det på vinteren anbefales det at den skal ha lav komforttemteratur så det ikke blir problem om det blir kaldt. Limittemperaturen skal helst være rundt -20°C.
 • Hva er komforttemperatur på sovepose?
  Komforttemperatur er den temperaturen du sover godt og komfortabelt i i soveposen, dvs. at det verken er for varmt eller for kaldt. Dette skiller seg selvfølgelig ut fra person til person men det gir en indikasjon på hvilken temperatur soveposen egner seg for når du skal holde deg varm. Kvinner fryser generelt mer enn menn så soveposene er beregnet etter en gjennomsnittlig fullvoksen kvinne.
 • Hvordan forvarer jeg soveposen min?
  Når du ikke er på tur er det lurt å legge den i en tøypose som ikke trykker den sammen så mye. Om den komprimeres under en lengre tid kan dunet separeres som skaper små luftlommer i soveposen. Dette fører til dårligere isolering.



Best i test Guidens tester for det beste friluftslivet




Anita Carlsen

Best i test: Sovepose

Anita - redaktør på Best i test Guiden siden år 2013. Anita er utdannet frilansjournalist og hjelpepleier. Hun har i over 20 år fordypet seg innen indre utvikling, fysisk og psykisk velvære og har en gedigen erfaring innen helse og velvære.


Spesialinteressene som Anita gransker og skriver om på Best i Test Guiden er innen Skjønnhet & Helse og Hjem & Husholdning.

Testen ble sist oppdatert