beste router - router best i test

Router best i test 2024

Om du skal ha en ny router og vil vite hvilken som er best i test akkurat nå har du kommet helt rett! Vi på Best i test Guiden har gransket alle aktuelle eksperttester og viktigst av alt - fått greie på hvilken vanlige forbrukere liker best. Vi tipser også om hvor du kan kjøpe den til best pris!


Alt dette har vi oppsummert på denne siden så du skal slippe kjedelige feilkjøp og få den beste routeren til best pris direkte!


Beste router 2024


Å tenke på før du handler

Med apparater som krever konstant Wi-Fi tilkobling og jobb hjemmefra er det mange som vet hvor viktig det er med et stabilt Wi-Fi. Styrken får vi fra operatøren vår, men dekningen hjemme bestemmer routeren. Bor du i hus med murvegger er det stor risiko at det finnes "døde soner". Velg derfor en router med den beste rekkevidden og ytelsen.


Det er mange produsenter av routere på markedet idag. Mange av disse bruker ikke kvalitetsmaterial så vi anbefaler deg å ikke kjøpe det aller billigste. Det kan føre til at du får mye dårligere resultat enn du ønsker og sjansen er stor at du snart trenger enda en ny router i løpet av kort tid. Dette koster både tid og penger.


Mesh-router

Om du bor i stort hus eller større leilighet med tykke vegger, er det en god idé å velge en mesh-router i stedet for en vanlig. Mesh-nettverk er et system som bruker flere enheter, også kalt "noder" som du kan plassere i hjemmet ditt for å gi deg bedre WiFi-dekning. Noderne plasseres med fordel i områder der du ofte har dårlig internettdekning. Disse noderne trenger kun strøm for å kommunisere med routeren via WiFi. Routeren og noderne skaper et stort system sammen som dekker større områder enn kun en enkel router.


Når du bruker en mesh-løsning er det en fordel å bruke så få noder som mulig. Plasseringen er også viktig. Ifølge ekspertene på Lyd & Bilde kan du sammenligne noderne med stafettløpere der noderne skal ta over der routeren har nådd grensen sin. Nod nr.2 skal plasseres der nod nr.1 når grensen sin osv. Dette gjør det enkelt å få et velfungerende og raskt internett i hele huset.


Oppdatere router

Har du en ny router med en tilhørende mobilapp kan du få notiser om att routeren må oppdateres. Vi anbefaler at du venter med disse nye oppdateringene om du ikke har hatt problem med den eksisterende tilkoblingen. Store oppdateringer pleier å ha små feil i begynnelsen og kan gjøre det vanskelig å koble deg til WiFi-et ditt. Vent derfor på neste oppdatering for å være sikker på å slippe noe tull.


Forskjell på båndene

På routere er det i dag to bånd; 2.4GHz og 5GHz. Disse to beskriver hvilken frekvens WiFi signalet opererer på. Det raskeste er på 5GHz. Her kan du komme opp i veldig høye hastigheter. Men dessverre har 5GHz-båndet dårligere rekkevidde enn 2.4GHz båndet, som har bedre rekkevidde med litt mindre hastighetspotensial.Router best i test 2024


Asus Zenwifi AX XT8, mesh-routeren gir deg en stabil og rask tilkobling uansett hvor stort hus eller leilighet du har. Takket være en ekstra router som sender ut sterke WiFi-signal får du et raskere WiFi som ikke lar seg distrahere av noe.


Den har støtte for WiFi 6, har et 2.4GHz bånd samt to 5GHz bånd som gjør at du kan få hastigheten opp til 6.6Gb/s. Dette er atskillig høyere enn gjennomsnittet akkurat nå. At du dessuten kan få raskere hastighet på flere etasjer eller over et større område er enda mer sjelden.


I tillegg til trådløs tilkobling får du også 4 porter hvor du kan koble inn enheter som krever internettkobling via en kabel. Dette kan være alt fra den stasjonære dataen din til TVn. Du får også med en USB-port.


Det er enkelt å installere routeren med hjelp av mobilappen Asus Router, som du laster ned fra Google Play eller App Store. Der får du detaljerte instruksjoner om hvordan installeringen går til og du får også en guide som dekker alle ekstrafunksjoner. Du får også velge hvordan routerne ska kommunisere med hverandre, dvs. om de skal skape et felles nettverk eller to separate med ulike passord og navn.


I appen kan du også blokkere nettsteder, sette grenser på hvor mye bredbånd forskjellige enheter får og spesifisere om nettverket skal prioritere bredbånd til bestemte ting, f.eks. gaming eller streaming. Med appen får du full kontroll over ditt WiFi.


Når du kjøper Asus ZenWiFi AX får du 2 års garanti fra Asus.


Dette sier forbrukerne om Asus ZenWiFi AX

Som alltid her på Best i test Guiden vil vi vite hva forbrukerne synes om produktene vi anbefaler. Det er jo tross alt de som har den beste og viktigste erfaringen av bruken i hverdagen. Her ser du noen eksempel på omtaler testvinneren har fått;


"Fungerer perfekt. Ingen problem."


"Enkel i oppsett, høy hastighet og god dekning. Men man bør nok ha 1 ekstra enhet for å dekke over 300km2. Uansett løste en stor utfordring i mitt hus! Anbefales."


"Veldig enkel å montere. Jeg satt opp nettet med dette systemet for ca 3 uker siden. Har ikke hatt problemer en eneste gang etter dette. Før datt nettet ut i tide og utide"


"Lett å sette opp, flott app til mobiltelefon, penere som hvit og uten synlig antenner, og god dekning/kapasitet, men kun tre lan-porter ut (på hver). Litt dyr."


"dekker alle enheter overalt i et hus på 200m2 anbefales" 


"Raskt levert og enkel å ta i bruk. Langt raskere nett og god dekning. Har slitt med ustabilt og tregt nett, uten at fibernettet på noe tidspunkt flg. leverandør har vært overbelastet / brukt opp mot maksimal hastighet. Mistenker at fiber-leverandørens router ikke klarte å "handtere" mange nok klienter, noe som medførte stadige behov for re-start av den routeren. Skikkelig irriterende, så håper at denne fra Asus vil være mer stabil enn den vi hadde. Tiden vil vise, men så langt virker dette for å være meget bra greier."


"Lett å få disse i gang. Fungerer meget bra i alle kroker i huset."


"Har hatt produktet i drift i ca. 1 uke nå. Jeg er meget imponert over hastigheten som oppnås mellom enhetene. Hastighet på gamle 802.11AC enheter økte også betraktelig eksempel fra 250-300 på gammel router til 500 som er maks båndbredde på fiberen.
Mellom de to enhetene i pakken er hastigheten enda høyere.

Når det gjelder dekning er jeg meget imponert, og roaming mellom de to enhetene skjer helt uten problemer selv om man bruker applikasjoner på enheten som bytter, krever en super stabil oppkobling.

Jeg anbefaler dette produktet om man trenger å øke dekningen på hjemmenettet samt også kunne utnytte båndbredden, for eksempel når man sitter ute i hagen.

Innstillingene er mange for dem som ønsker å fikle med dette, for oss andre så er det så enkelt at jeg vil kalle det plug and play."


"Ingen trøbbel med denne, godt brukergrensesnitt i app. Gir også tilfredstillende signal for en 80kvm leilghet med betongskiller"


Her kjøper du den beste mesh-routeren til best pris

Beste router - et billigere alternativ


Asus RT-AX58U er klasset som en av verdens raskeste routere. Med dual band WiFi 6 får du en router som kan gi deg en rask internetttilkobling med hastigheter på ca. 574Mbps (på 2.4GHz-båndet) og 2402Mbps (5GHz-båndet). I og med at denne Asus routeren støtter WiFi 6 er du også sikret neste generasjons trådløse nettverk. Med andre ord kommer du til å kunne bruke denne routeren veldig lenge innen du trenger å oppgradere den.


Med smart programvare som AiMesh ser Asus router til å forsterke den trådløse tilkoblingen din med flere routere eller noder. Skulle du flytte til et større hus eller leilighet trenger du derfor ikke å kjøpe en ny router, men kan komplettere denne med enheter som forsterker signalet. Dette gjør at denne routeren passer deg som bor litt mindre.


Routeren har også instillinger som blant annet foreldrekontroll. Med Asus AiProtection Pro beskyttes alle tilkoblede enheter fra angrep på nettverket ditt. Ved å bruke mobilappen Asus Router kan du også blokkere nettsted om du vil.


Routeren har 4 Gigabit LAN-porter til faste nettverkskoblinger og en USB-port.


Dette sier forbrukerne om Asus RT-AX58U

Som vi skrev tidligere er det viktigste å høre hva forbrukere som allerede har prøvd denne synes, det er jo tross alt de som vet hvordan routeren fungerer i hverdagen. Her ser du noen omtaler denne routeren har fått;


"Mest for pengene! Gikk fra en TP-Link Archer med wifi 6 til denne fra Asus. Må si at forskjellene er natt og dag. Denne er relativt billig til å være wifi 6, men leverer som om den skulle kostet en tusenlapp mer.
Vil si at denne utmerker seg til gaming hvis den parres med et wifi 6 nettverkskort. Får like god latens som med kabel (typ 27-35ms) i spill. Jeg anbefaler også denne til VR dersom du bruker Virtual Desktop med Oculus Quest 2 - ruteren kjører som en drøm i alle scenarioer.
Kan legge til at vi har en leilighet på 53kvm og nettverkshastighet på 500/500. Ruteren gir maks hastighet i alle kriker og kroker. Suveren dekning.
Løp og kjøp!" 


"Har fått bedre stabilitet og rekkevidde på wifi etter kjøpet."


"God dekning. Bruker denne som node i AiMesh setup. Fungerer utmerket. Anbefaler kablet oppsett for mest mulig stabilt trådløsnett" 


"Fungerer som forventet, nok et super produkt fra Asus"


"Hastighet og rekkevidde fungerer over forventning. Enkel administrasjon. Lett å segmentere nett. I det hele veldig fornøyd."


"Merker en tydelig raskere WiFi hastighet enn med min forrige (også ganske bra dual-band ca 4 år gamle router). Enkel å sette opp (kombinert 2.4 og 5 GHz) oppsett, samme meny. Samtidlig har routeren fremtidsmuligheter med ax-standard, selv om jeg ikke har noen andre ax-enheter pr. i dag. Tenker denne skal holde i mange år, svært godt fornøyd." 


Her kjøper du Asus RT-AX58U til lavest pris
Testvinnere router - dette sier ekspertene

DinSide: gir AsusZenWiFi AX (XT8) terningkast 5 og konkluderer det hele med; "Asus har, kanskje sammen med Google, satt standarden på hvor stilig et mesh-sett kan være. Vi ser ingen grunn til å gjemme ZenWiFi XT8 bak en gardin eller et skap. Nei, ruterne tar seg faktisk godt ut blant resten av interiøret. Appen til Asus er ikke like lekker og trenger kanskje en liten oppfriskning. Når det er sagt, er appen svært innholdsrik og inneholder stort sett alt av funksjoner."

De gir tommel opp for lekker design, god ytelse, enkelt oppsett, stabilt nett, en innholdrik app og at den har tre Gigabit LAN-porter og USB 3.0.


Techradar: Gir full pott til Asus ZenWiFi AX (XT8). De synes det er en bra router som gir rask hastighet, god foreldrekontroll, en allsidig app med gode sikkerhetsfunksjoner. Videre mener de at denne routeren er et godt kjøp for deg som vil ha veldig raskt og omfattende WiFi, først og fremst til streaming i beste kvalitet og gaming. Er dere en familie med små barn kan dere med fordel bruke foreldrekontrollen i appen som blokkerer upassende innhold på internett.


Tom's Guide: Gir  Asus ZenWiFi AX (XT8) 3,5/5 poeng, først og fremst fordi de synes den har dårligere rekkevidde og tar lengre tid å gi tilbakemelding om du skulle miste dekningen. De liker at den har bra ytelse med god tilkobling, bra beskyttelse mot angrep og en sjenerøs garanti på 2 år.


PCMAG: Gir Asus ZenWiFi AX (XT8) utnevnelsen "Excellent". De synes det er et godt fungerende mesh-system som gir deg høye hastigheter kombinert med smarte funksjoner, antivirus og foreldrekontroll.


PCFÖRALLA: Anbefaler Asus RT-AX58U. De synes at det er en router med bra og stabil ytelse med bra ektrafunksjoner. De synes også at det er et smart kjøp i og med at du får en rimelig router for deg som vil ha bra WiFi i et mindre hjem.


Techradar: Gir toppkarakter til Asus RT-AX58U. De synes det er en rimelig router med god ytelse, brukervennlig og smarte ekstrafunksjoner. De synes at routeren er et godt kjøp om du har mange apparater som trenger rask tilkobling.
Oppsummering

Etter du har lest denne siden om routere håper vi at du har fått god hjelp på veien til å finne den beste routeren til deg og hjemmet ditt. Vi ønsker også at du slipper dårlige feilkjøp og får den beste routeren til best pris direkte!


Testvinnere - Beste router 2024

  • Asus ZenWiFi AX (XT8)


  • Asus RT-AX58U


rask router, best i test router


~ Med den beste routeren kan du strømme favorittserien din uten avbrudd ~
Tips 1: Trenger du en ny bærbar PC? Da kan du se hvilken laptop som er best i test her!


Tips 2: Du kan også lese hvilket nettbrett som er det beste akkurat nå.


Tips 3: Et lite tips til deg som vil vente litt med å kjøpe ny router. Gå med i Facebook-gruppen vår så får du et lite vink når det er Tilbud på denne routeren eller andre testvinnere. Det betyr at du får det beste produktet til best pris! Klikk på Liker så holder vi øynene oppe for deg.
Philip Andrén

Best i test: Router

Philip er redaktør på svenske Bäst i test Guiden siden år 2018. Han er utdannet musikkprodusent og videreutdanner seg ved siden av å jobbe på Bäst i test Guiden innen International Business.


Spesialinteressene som Philip gransker og skriver om på Bäst i test Guiden er innen Lyd & Bilde, Motor & tilbehør, Data & IT og Økonomi.

Testen ble sist oppdatert