Test solceller - installera solceller - solceller bäst i test

Installera solceller - Solceller bäst i test 2022

Funderar du på att installera solceller och vill veta vilket alternativ som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har tagit reda på hur du enklast kan få solceller installerade. Läs mer mer av vårt test här nedan och ta reda på vilket alternativ som är bäst för dig och ditt hus idag!


Att sätta upp solceller för att skapa en solpanel på taket blir alltmer vanligt och ökar med cirka en takt på 65% varje år. Att producera egen el är både hett, klimatsmart och lönar sig till slut ekonomiskt, även om det kan vara dyrt till en början.


En stor del av det ökade intresset beror på att vi de senaste åren sett högre elpriser. Men de som har egna solpaneler och producerar sin egna el har klarat sig bra och betalar nästan inget alls. Men det är fortfarande en rätt stor investering som kostar en hel del pengar till en början.


I vårt solcell test kan du läsa omBästa solcellerna just nu - leverantör

Fördelar med solceller - solpaneler

Även om installering av solpaneler kan vara dyrt i starten är fördelarna väldigt många. För det första producerar du egen, klimatvänlig el som du själv kan använda och på så sätt kraftigt dra ner på elräkningen. Men sedan finns det även ett investeringsvärde eftersom huspriser ökar med ca 14-17% efter installering av solceller.


Skulle det vara för dyrt att köpa solcellerna erbjuder vissa aktörer möjligheten att leasa solceller. På så sätt betalas en en månadskostnad till leverantören, baserat på hur många paneler och deras produktion. I denna månadskostnad ingår oftast underhåll och garanti, i vissa fall upp till 30 år.


Skatteavdrag solceller - solpaneler

Något positivt som gör finansieringen av solceller enklare är via ett grönt avdrag som du ansöker om hos Skatteverket, skattereduktion för grön teknik (introducerades 1 januari 2021). Detta gäller både när du installerar solceller och laddbox till elbil. Med detta avdrag kan du dra av 15% på installationskostnaden av solceller och 50% på installationen av laddbox. 


Dock gäller detta avdrag inte ifall du väljer att leasa dina solceller, utan endast när du köper dessa. 


Utöver att du får hjälp med installationskostnaden av dina solpaneler får du tillbaka pengar på din skattedeklaration. För varje kWh du producerar får du tillbaka 60 öre från skatteverket i din deklaration.  


Sälja el solceller

När du producerar din el finns det en sannolikhet att du kommer ha ett överskott, dock beror detta på hur mycket du själv konsumerar, men vanligtvis brukar det bli en del över. Detta överskott kan du mata in i elnätet och sälja vidare till andra elbolag. Varje år har du rätt till att sälja el för 40.000kr utan att betala inkomstskatt. Enligt E.ON används cirka hälften av den el du själv har producerat till för eget bruk. Resterande mängd brukar säljas vidare till ett elbolag.


Så mycket sparar du

När du ska räkna ut lönsamheten i din investering ska du beakta verkningsgraden, den installerade effekten och elpriset. Med solpaneler på taket kan du säga adjö till en del av din elräkning eftersom du betalar cirka 50-60 öre per kWh egenproducerad el. Detta gör att din egenproducerade el kostar cirka 1/3 - 1/4 av kostnaden jämfört med att köpa den istället. 


Och utöver att elen blir billigare kan du sälja vidare el du ej använder och samtidigt ta del av en skattereduktion per producerad kWh... så det finns definitivt en hel del att spara. Men sedan är det viktigt att du har rätt förhållanden för att maximera elproduktionen; rätt mängd solpaneler samt bra vinkel och riktning mot solens strålar.


Test solceller - leverantörer

Det finns många bra leverantörer på marknaden som sköter allt från installation till underhåll. De leverantörer som vi tittade på i vårt test solceller som ligger i toppskiktet utöver vår testvinnare är bl.a. Vattenfall, E.ON, Solvision och Svea Solar.


I vårt test har vi utsett Otovo till bäst i test eftersom de, bland annat, erbjuder alternativ till att köpa solceller utöver utbud och kvalitet. Otovo tillverkar inte sina egna solceller men sköter hela processen med installation och underhåll till väldigt attraktiva priser. Utöver det kan du även leasa solceller eller ta del av deras förmånliga sollån, där du kan ta ett just lån för att finansiera dina paketet.


Otovo har levererat över 5 000 solcellsanläggningar till privatpersoner i Sverige och Norge och till fler än 10 000 ute i Europa. Det gör dem till en av Nordens ledande leverantörer för villor och radhus från de ledande producenterna.

Otovo solceller bäst i test 2022

Otovo är en av de största leverantörerna i Sverige och erbjuder en helhetslösning med installation och drift av solceller till ett bra pris. Hos Otovo kan du både leasa och köpa solceller, från 349 kronor i månaden om du leasar, eller från 45 000 kronor ifall du köper panelerna direkt.


Otovo solceller till ditt hus - solpaneler från 45 000 kr med garanti upp till 25 årBästa solcellerna - solpanelerna kommer från Otovo

(Klicka på bilden för att komma direkt till Otovos hemsida)Otovos tjänst funkar som så att du skriver in var du bor och kan sedan få förslag på olika paket från olika producenter. Paketen är bestämda efter effekt där det som producerar mest el är dyrast. Men du kan även få förslag direkt genom att skriva in din adress. Och därefter kan du bestämma dig ifall du vill leasa eller köpa solpaneler. Solpanelerna kommer inte direkt från Otovo men de sätter dig i kontakt med närliggande installatörer och sköter hela processen åt dig.


Med leasing får du panelerna uppsatta och betalar en månatlig premie, baserad på storleken av paketet. Men eftersom du producerar din egen el kan denna kostnad nästan nollas, när den ställs mot din elräkning. 


Planen är på 20 år och under denna tiden behöver du inte oroa dig för underhåll eller garantier, detta står Otovo för helt. Vid leasing av solcellerna står Otovo för garanti under hela leasingperioden. Om du vill köpa ut anläggningen av Otovo går det att göra, och blir enklare eftersom du tjänar en bonus varje månad, som kan användas till just detta.


Leasing är främst fördelaktigt eftersom underhåll sköts helt av Otovo och kunnig personal som arbetar med solpaneler. Och eftersom du producerar din egen el kan du snabbt se hur din elräkning sjunker varje månad. Störst resultat kommer du se under perioden mars-oktober, när solpaneler producerar allra mest energi. Varje månad tjänar du även en bonus som kan användas för att enklare köpa ut paketet från Otovo.


Kunder med leasingavtal (hyr solceller) från Otovo har samma rättigheter att sälja överskottselen som om du hade köpt solcellerna direkt. Och om du någon gång ska sälja ditt hus kan du välja att köpa ut anläggningen direkt, vilket är positivt då hus med solceller brukar ha högre pris på bostadsmarknaden. 


Självklart har du även full kontroll över vad du vill göra med elen du producerar ifall du köper solcellerna direkt. Får du ett överskott kan du sälja denna precis hur du vill. Och på några år kan du snabbt se att investeringen ger bra resultat, dels för att elräkningen blir lägre, men också för att värdet på ditt hus ökar med ca 14-17% vid installation och köp av solceller. När du köper solcellerna ur egen ficka får du 10 års garanti från Otovo.


Om du tycker att de är för dyra att köpa kan du ta del av Otovos sollån. Detta lån betalas under 10 år med en nominalränta på 4,95%. Visst, det blir dyrare än om du köper de på egen hand, men du äger iallafall panelerna, vilket är till fördel ifall du någon gång ska sälja din fastighet.


Eftersom du själv äger solcellerna kan du göra vad du vill med överskottselen. Vad många väljer att göra är att pumpa ut denna strömmen direkt i elnätet, och på så sätt få betalt. Varje år har privatpersoner rätt till att sälja el för 40.000 kr varje år, utan att beskattas!


Med Otovo har du även tillgång till en mobilapp där du kan följa hur mycket el dina solpaneler producerar i realtid. Detta gör att du enkelt kan se när solpanelerna producerar mest el och därefter bestämma hur du vill utnyttja din egenproducerade el. Har du t.ex. en luftvärmepump (som behöver mycket el) kan du bestämma att denna endast skall använda din egenproducerade el istället för köpel. Det finns många sätt att nyttja elen du producerar och tack vare appen kan du enklare bestämma hur denna skall användas. 


Läs mer hos Otovo.
Detta tycker konsumenterna om Otovos solpaneler

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi hänsyn till vad konsumenterna och kunderna till Otovo har att säga om sitt köp. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt/tjänst. När det gäller Otovo har de väldigt bra kundomdömen, bl.a. Här kommer några exempel: 


"Det är jätteenkelt! Det fungerar och är billigare än att köpa från vanliga elbolag. Att skaffa solcellspaneler var otroligt enkelt. Jag har lagt ner väldigt lite arbete."


"Jag vill absolut rekommendera det här till andra. Jag är väldigt positiv till Otovos sätt att arbeta, och tycker att de varit mycket effektiva. God information och uppföljning hela vägen." 


"Installationen har gått mycket smidigt från offert i början av november till färdiginstallerad anläggning i början av januari.All inblandad personal från försäljare till montörer har uppträtt trevligt och service inriktade."


"Solcellerna funkar jättebra och bra med rot och rut, kostnaden för solcells leasingen blev mycket billigare än vad jag trodde. Proffsiga montörer gjorde hela monteringen på 2 dagar. Använder en skrapa med gummilist på, för att ta bort snö, så jag levererar sol el året runt."


"Trevlig och kunnig personal hela vägen ifrån projektering till driftsatt anläggning."


"Jag är mycket nöjd med Otovo och installationsföretaget (Stockholmssolenergi). Från det att panelerna levererades till elektrikern var klar tog 10 dgr fördelat på 2dgr montage och 3 tim för elektrikern."


"Supernöjd med hela projektet. Otovo skötte alla delarna supersmidigt från att registreras till mikroproducent till färdig installation. Underleverantörerna/montörerna var flexibla service inriktade och proffsiga ( och mycket trevliga). Hela projektet tog 6 veckor från påskrivning av kontrakt till fungerande solceller på taket. (respekt för administrativa delar som att fixa fullmakter anmälas som mikroproducent etc). Installationen tog 2 dagar!!! PRISVÄRT!"
Här kan du hyra eller köpa solceller från Otovo

 

Vill du leasa solceller från Otovo kostar det från 345 kr per månad. 


Vill du köpa solcellerna direkt från Otovo kostar det från 45 000 kr. 


Test solceller - solpaneler tak

Solpaneler placerade åt syd får allra högst årsproduktion
Solceller bygglov

Den 1 augusti 2018 bestämdes det att man ej behöver söka bygglov för att sätta upp solpaneler på hustaket. Du kan därför göra detta precis när du vill. Tänk dock på att ifall du behöver bygga om huset för att få plats med panelerna, eller ändra husets estetik för att få de att smälta in bättre, kan du behöva ta en extra koll med byggnadsnämnden i din kommun. 


Bor du i ett k-märkt hus av historisk eller kulturell betydelse behöver du också söka bygglov.Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har solcell rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = de bästa solcellerna till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: Vi har utsett den bästa laddboxen just nu, vilket är optimalt för dig som har en elbil och vill ladda denna snabbt och effektivt! Och är du intresserad av miljövänliga fordon kan vi tipsa dig om att läsa våra tester om bl.a. den bästa elmopeden, eller testet om den bästa elscootern.  För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.
Bäst i test Guidens klimattester
Philip Andrén

Best i test: Solceller - solpaneler - Copy

Philip er redaktør på svenske Bäst i test Guiden siden år 2018. Han er utdannet musikkprodusent og videreutdanner seg ved siden av å jobbe på Bäst i test Guiden innen International Business.


Spesialinteressene som Philip gransker og skriver om på Bäst i test Guiden er innen Lyd & Bilde, Motor & tilbehør, Data & IT og Økonomi.


Testen ble publisert og sist oppdatert