Den beste varmepumpen! Varmepumpe - best i test!

 

Test varmepumper 2017-2018

Du skal kjøpe en luftvarmepumpe og vil vite hvilken som er den beste i dag. Da har du kommet helt rett! På denne siden skal vi nemlig se nærmere på hvilke luftvarmepumper som er kåret til best i test den siste tiden. Men du kommer også til å få informasjon som er viktig å tenke på før du velger og hva andre forbrukere som allerede har kjøpt en luftvarmepumpe, sier om den. Men la oss begynne fra begynnelsen!

 

Dette er en luftvarmepumpe

Egentlig så har du allerede en varmepumpe hjemme. Luftvarmepumper fungerer på samme måte som kjøleskapet ditt – bare motsatt. I kjøleskapet tas varmen innefra skapet for å  slippe ut den på baksiden. En luftvarmepumpe utvinner istedet energien sin fra sol-oppvarmet utendørsluft og overfører varmen til innendørsluft gjennom en kjøle. Til tross for at det er flere minusgrader ute, går det altså å ta vare på energien i utendørsluften og bruke den til å varme opp huset ditt.

 

Luftvarmepumper går også under navnet ”komfortvarmepumper” i og med at de kan brukes til både å varme opp huset ditt når det er kaldt og kjøle ned rummene dine på varme sommerdager. Du kan altså bruke den nye varmepumpen din hele året selv om den kan være effektiv på ulike måter når det gjelder de to oppgavene. Majoriteten av de varmepumper som selges i dag er derfor så kallede luft til luftvarmepumper som vi nå skal granske.

 

Vil du lese mer om varmepumper finner du en stor varmepumpeguide herTestfakta har også en bra side om dette emnet. Og skal du kjøpe en varmepumpe til hytta skal du absolutt lese dette først.

 

Så mye penger kan du spare

Det har skjedd mye i utviklingen av varmepumper de siste årene. De som i dag bytter ut de 10-15 år gamle varmepumpene sine, merker stor forskjell – både når det gjelder effektiviteten, prisen og lydnivået.

 

Ifølge NOVAP (Norsk varmepumpeforening) så kommer Norge mest sannsynlig til å ha solgt 1 million varmepumper sommeren 2018. I april 2016 var det solgt 750 000 varmepumper i Norge och 90% av disse var luft-luft varmepumper.

Hvor mye strøm du kan spare med en luft til luftvarmepumpe kommer helt an på hvor i landet du bor, husets planløsning og hvor stort behovet av oppvarming er. Har du elektrisk oppvarming i dag, betyr en varmepumpe en strømsparing på 25-30%.

 

En luftvarmepumpe kan derfor bli et viktig komplement for oppvarmingen din, eller til og med bli hovedoppvarmingen visse årstider. Med rett forutsetninger og installasjon er luftvarmepumpen tjent inn allerede etter tre år. Men husk å ha et kompletterende varmesystem når kulden er som verst på vinteren.

 

 

 

Viktig når du skal kjøpe luftvarmepumpe

Et viktig spørsmål du skal stille deg først er hvilken størrelse du trenger på den nye varmepumpen din. Dette kommer an på hvor stor yte som skal varmes opp og hvilket strømforbruk du har i dag. Det generelle rådet er at du aldri skal underdimensjonere. Er du usikker, velg heller den større modellen i og med at det handler om en langsiktig investering.

 

Dagens moderne varmepumper har ofte god nok virkningsgrad for å kunne varme opp et hus på 100-150 m², men dette forutsetter optimale forutsetninger: At huset har en åpen planløsning så den varme luften kan sirkulere fritt og at utetemperaturen aldri synker under -15 grader. 

 

I og med at det er en ganske stor installasjon skal varmepumpen installeres av en sertifisert installatør. Fra og med 1. september 2013 er det ulovlig å installere varmepumpen selv. Derfor er det viktig å se på totalkostnaden allerede ved innkjøpet, så du regner inn hva det koster å installere luftvarmepumpen din. 

 

I dette videoklippet på 2 minuter fra Di.se får du raskt vite  ”7 viktige saker å tenke på, før du kjøper den nye varmepumpen din”.

 

Krav du bør stille til den nye luftvarmepumpen din

  • Den skal være anpasset for norske/nordiske forhold.
  • Den skal ha høyest mulige varmeeffekt. Les om SCOP og COP her. 
  • Lav støynivå, både på innendørs og utendørsdelen.
  • Energieffektiv – for at du raskt skal få tilbake investeringskostnaden.
  • Den ska kunne brukes som aircondition på sommeren.
  • Og selvfølgelig – en testvinner til lavest mulig pris!

 

 

 

 

Dette er testene du bør ta del av

De siste årene har det dessverre vært relativt lite tester, men vi presenterer her nedenfor de som kan være intressante å ta del av:

 

Teknikmagasinet, Finland: Testet luftvarmepumper fra Mitsubishi, IVT, LG, Samsung, Toshiba, Panasonic, Ultimate og Fujitsu i 2010. Best i test ble Toshiba RAS-10 PKVP/PAVP med poengsummen 8,5. På andreplass med 8,4 poeng kom Panasonic HE9.

LG och Samsung kom sist i denna testen.

 

Energimyndigheten testet 30 luftvarmepumper mellom 2004-2008 og presenterte testverdiene på hjemmesiden sin, både når det gjelder strømsparing, varmeeffekt og lydnivåer.  

 

Svenske Energimyndigheten / også sammenstilt her hos TU: Testet 17 luft til luft-varmepumper mellom år 2009-2013 og det er disse testene som er interessante å ta del av i dag.

 

Forbrukerrådet sammenstilte Energimyndighetenes litt ”myndige” tabeller til en mer oversiktlig og fargeglad tabell som du ser her. Dette er testen fra vinteren 2012/2013 der det kommer fram at Mitsubishi FH35 er en testvinner på mange måter. IVT Nordic Iverter 12 KHR-N utmerker seg mer positive verdier i flere del-tester.

 

Høsten 2013 presenterte Forbrukerrådet en utøket tabell med enda flere varmepumper. Du kan se hele den nye tabellen her men vi kan konstatere at Mitsubishi FH35 fortsatt er den beste varmepumpen av de 16 testede pumpene. Men LG Nordic Prestige NP09 er også oppe og sloss om førsteplassen.

 

Forbrukerrådet har gjort en stor varmepumpeguide i august 2015 om varmepumper der du får både testresultat og informasjon om varmepumper og hva du skal tenke på.

 

Danska Sparenergi er Danmarks teststasjon og fungerer litt som Svenske Energimyndigheten. De har en liste som oppdateres løpende med alle nye tester på varmepumper som de gjør. Du kan se den aktuelle sammenstillingen her!

Som du kan konstatere er det varmepumpene fra Panasonic som har fått best testverdier i 2016 og er derfor plassert høyest opp på listen med de 60 testede luft til luftvarmepumpene.

 

 

Den beste varmepumpen – og den dårligste!

Som vanlig her på Best i test Guiden, vil vi vite hva både eksperter og forbrukere synes om et produkt. Ekspertene har mulighetene til å måle energiforbruket og andre testverdier nøye mens forbrukerne kan bidra med viktig informasjon om brukeropplevelsen og hvordan det er å være sammen med luftvarmepumpen i hverdagen.

 

La oss først og fremst begynne med å konstatere at mange forbrukere er veldig fornøyd med Mitsubishis varmepumpe. De synes disse er både stille og effektive. De som tidligere har hatt andre merker å sammenligne med, er ekstra fornøyde.

 

Det kan også være interessant å få ta del av den 10-årige problemstatistikken som Folksam fikk fram for en tid tilbake. Den avslører at det er mye reklamasjoner av luftvarmepumper, som ytterligere viser hvor viktig det er å kjøpe rett luftvarmepumpe allerede fra begynnelsen av for å unngå problem, ekstraarbeid og merkostnader.

 

Du kan selv lese tabellen på denne siden, men for å oppsummere det hele så kan vi konstatere at IVT Nordic Inverter har hatt mye problem med viftene gjennom årene. Panasonic utmerker seg med kompressorproblem med de tidligere modellene sine i E-serien og CU-serien.

Toshiba med RAS10-serien har hatt endel problem med kretskortene sine som ofte har gått istykker.

 

Når det gjelder reparasjoner av varmepumper viser en rapport fra Folksam vinteren 2015/2016 at det fins mange useriøse varmepumpereparatører. For å unngå unødvendige og dyre reparasjoner, anbefaler Folksam derfor at du kontrollerer at reparatøren har de sertifikat som kreves og at du kontakter forsikringsselskapet ditt direkte når du får, eller misstenker, en skade på varmepumpen din.

 

 

Hvilken produsent gjør de beste varmepumpene?

Mitsubishi, LG og Panasonic. Der har du de tre største aktørene på markedet i dag. Det er disse som har utviklet modeller av varmepumper til vårt nordiske klima, som bør være en viktig parameter for valget ditt. 

 

De som først og fremst gjennomfører tester av luftvarmepumper er svenske Statens Energimyndighet. De gir dog ofte oppdraget videre til SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). Energimyndigheten kårer ikke heller en (1) vinner, men presenterer istedet resultatet så du selv kan se og veie inn det du synes er viktigst. Det er ulike testresultat avhengig av om du bor i sør eller nord så derfor er det resultat både fra Malmø, Borås og Luleå. 

 

Dette betyr at produsentene av luftvarmepumper kan velge ut det som er mest fordelaktig for akkurat dem og siden kåre seg selv til ”Best i test”. På et og samme år kan vi derfor lese følgende pressemelding:

 

Mitsubishi refererer til Energimyndighetenes tester fra vinteren 2012/2013 og kom fram til at modellen; ”Kirgamine FH oppnår gjennomgående sterke resultat, både når det gjelder varmeeffekt og års-varmefaktor. Varmepumpen har den største energisparingen i sin klasse for hus med større varmebehov av de som er testet hos Energimyndigheten.”

 

Våren 2013 kom LG ut med en presserelease og fortalte at modellen deres Nordic Prestige 9kBTU ble Best i test; ”På oppdrag av Energimyndighetene fastslo SP at LG Nordic Prestige er som best når det er som kaldest ut Vi fikk beste samlede poengsum som en luftvarmepumpe noengang har fått. Dessuten viste testen at den gav den beste energisparingen, uansett hvor du bor i landet.”

 

Panasonic sendte, under høsten 2013, en pressemelding om at varmepumpen deres HE9PKE ble Best i test; ”[… det] ikke finnes noen modeller på markedet som er like energieffektivt eller har større potensial for å redusere strømregningen”

 

Ettersom utviklingen dessuten går fort, har alle disse rett – på sin måte. Men det beste, og mest rettvisene for deg, er å gå inn på Energimyndighetenes testsider på linkene ovenfor og se på testverdiene for å se hvilken som passer best i den delen av landet du bor.  

 

 

Best i test – luftvarmepumper 2017-2018

I og med at det ikke går å peke ut bare en luftvarmepumpe som passer i alle situasjoner, kommer vi til å gi to forslag på de pumpene som utmerker seg litt ekstra i testene.

 

For om vi legger sammen all informasjon du har fått ta del av ovenfor, begynner et bilde å komme fram. Det er en av de kjente produsentene som ikke forekommer like ofte i skaderapportene. Den er høyt verdsatt av forbrukere som allerede har kjøpt varmepumpe før deg og dessuten pleier den å få bra testverdier hos ekspertene. 

 

Vi anbefaler Mitsubishi Electric MSZ-LN25 (kalles også KAITEKI 6300) som det første forslaget til den beste luftvarmepumpen akkurat nå.

 

Beste luftvarmepumpenMitsubishi MSZ-LN25

 

Se dagens aktuella pris

 

Vi har tidligere hatt testvinneren FH35 på denne siden i mange år, men det er en gammel modell som er på vei ut. MSZ-LN25 er en verdig og helt klart forbedret erstatter til denne. Både når det gjelder teknologi og ytelse.

 

Mitsubishi MSZ-LN25 er selvfølgelig utviklet for norske forhold og den fortsetter derfor å gi varme ned til -35 grader. Den har en energimerking som er A+++ og en SCOP-verdi på 5,2 som betyr at den gir 5,2 ganger så mye i varme. 

SEER-verdien (for nedkjøling) er hele 10,5.

 

 

Den filtrerer bort 94-99 % av uønskede, luftbårne partikler, som selvfølgelig er gode nyheter for alle allergikere. Lydnivået på innendørsenheten er på bare 19-45 dB(A) og på utendørsdelen er lydnivået på 49 dB(A).

På innendørsdelen kan du dessuten velge mellom fire ulike farger, for at den ska passe så bra som mulig i hjemmet ditt.

 

Den har også innebygd WiFi, som betyr at du kan styre varmepumpen med Smarttelefonen din, uansett om du sitter i sofaen eller er på reisende fot.
Hjemme kan du også bruke fjernkontrollen som følger med.

 

 

Mitsubishi gir deg dessuten en garanti på 5 år på denne luftvarmepumpen.

 

Les mer om varmepumpen her på Mitsubishis hjemmeside.

 

Her kjøper du varmepumpen til best pris

 

Hos Skousen får du testvinneren til 14900 kr inkudert frakt når du klikker her.

 

White Away selger også Mitsubishi MSZ-LN25 og her koster den  14990  kr inkludert frakt.

 

Du kan også kjøpe varmepumpen hos Tretti. Klikker du her betaler du 14990 kroner. Frakt fram til fortauskanten er gratis. 

 

 

Utfordreren – Beste luftvarmepumpen

Vi tar også inn en testvinner fra Energimyndigheten. Det handler om Panasonic og deres vinnende flaggskip HZ9RKE.

 

 

Best i Energimyndighetens test – Panasonic Flagship HZ9RKE

 

Se dagens aktuella pris

 

Vi har tidligere hatt Panasonic HE9PKE på denne plassen, men i og med at det kom en fullverdig erstatter i 2016 tar vi inn den istedet. Panasonic HZ9RKE er nemlig en oppgradering av HE9PKE og har, sammenlignet med forgjengeren, fått en bedre energiklasse, høyere SCOP verdi og lavere lydnivå. Den ligger også høyt plassert blant de 60 testede luftvarmepumpene hos Danske Sparenergi

 

SCOP-verdien ligger på 5,2 og varmeeffekten på 6,65 kW. Den har en varmedrift helt ned til -35 grader og pumpen er merket med A+++.

 

Lydnivået innendørs er så lavt som 24-44 dB(A) som får anses som veldig bra. Også lydnivået utendørs på 47dB(A) er behaglig, ikke minst for naboene på varme sommerdager. 

 

Varmepumpen renser luften innedørs fra 99% av alle bakterier, virus og mugg som betyr at luften som du og familien puster inn blir renere og bedre, som betyr mye, ikke minst for allergikere. 

 

Denne varmepumpen finnes i to versjoner; Panasonic HZ9RKE (6,65 kW) for deg med et mindre hus og Panasonic HZ12RKE for deg som trenger en sterkere varmepumpe på 7,75 kW.

 

Begge modellene kan kompletteres med ekstra moduler (AirPatrol) som betyr at du kan styre varmepumpen din fra mobilen via en app, dataen eller via SMS. Les gjerne mer om denne varmepumpen her på Panasonics hjemmeside. 

 

 

Du kjøper denne varmepumpen billigst på Internett idag.

 

Du får den hos White Away for bare 14175  kr inkludert frakt når du klikker her. 

 

Tretti selger denne varmepumpen for 14175 kr om du klikker her

 

Skousen selger også denne testvinneren. Her får du kjøpt den for 14175 kr inludert frakt.

 


 

Trenger du å låne penger til kjøpet av den nye varmepumpen din har vi en sammenstilling over bra Internettlån med lav rente her. Gå heller ikke glipp av våre tester på tørketromlere og siden der vi avslører hvilken vaskemaskin som er best akkurat nå.

 

 

Tips! Du som går med i Facebook-gruppa vår får informasjon når noen av de riksdekkende kjedene har salg på en av varmepumpene her ovenfor. På den måten kan du gjøre et riktig kupp = den beste varmepumpen til lavest pris! Klikk på Liker så holder vi øynene oppe for deg heretter!


  • Søk på Best i Test Guiden

Om Best i Test Guiden